Αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 20ής Οκτωβρίου η αντιπολίτευση στη Βολιβία, μετά την επικράτηση του προέδρου Έβο Μοράλες από τον πρώτο γύρο.

Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις συνεχίστηκαν και χθες, ενώ ο ΟΗΕ καλεί να αποκατασταθεί η ηρεμία στη χώρα. Άλλοι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν σε νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του προέδρου Μοράλες και της αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία, διότι η εκλογική επιτροπή διέκοψε για ώρες τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων ηλεκτρονικά ενώ ακόμη φαινόταν πως θα χρειαζόταν να διεξαχθεί δεύτερος γύρος ανάμεσα στον πρόεδρο Μοράλες και τον κυριότερο αντίπαλό του, τον κεντρώο πρώην πρόεδρο Κάρλος Μέσα.

Αρκετές ημέρες αργότερα, η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο Μοράλες, ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος της Βολιβίας και ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», κέρδισε από τον πρώτο γύρο, αφού εξασφάλισε το 47,08% των ψήφων έναντι 36,51% του Μέσα, σε μια αναμέτρηση στην οποία συμμετείχαν συνολικά εννέα υποψήφιοι. Ο πρόεδρος χρειαζόταν ποσοστό άνω του 40% και διαφορά 10 μονάδων από τον αντίπαλό του για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) ανέφερε ότι συμφώνησε να πάρει μέρος στον έλεγχο των αποτελεσμάτων, αλλά οργανώσεις που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση απορρίπτουν το εγχείρημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μέσα δηλώνει ότι μόνο εάν διεξαχθεί δεύτερος γύρος θα τερματιστεί η σύγκρουση.

Υπέρ της διεξαγωγής δεύτερου γύρου έχουν ταχθεί οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΟΑΚ και άλλοι, ανάμεσά τους η ρωμαιοκαθολική εκκλησία της Βολιβίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης