Η νικαραγουανή αστυνομία συνέλαβε χθες Κυριακή πέντε γνωστά στελέχη των σαντινιστών αντιφρονούντων, ανάμεσά τους την άλλοτε αντάρτισσα Ντόρα Μαρία Τέγες, μια από τις κυριότερες φωνές που επικρίνουν την κυβέρνηση του Ντανιέλ Ορτέγα.

«Η Ντόρα Μαρία Τέγες και η Άνα Μαργαρίτα Βιχίλ», ηγετικά στελέχη της Ένωσης για τη Δημοκρατική Ανανέωση (UNAMOS), κόμματος της αντιπολίτευσης, τέθηκαν υπό κράτηση, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μερικές ώρες νωρίτερα, η αστυνομία είχε ανακοινώσει τη σύλληψη της προέδρου του UNAMOS, της Σουγιέν Μπαραόνα Κουάν, και του αντιπροέδρου του κόμματος αυτού, του στρατηγού εν αποστρατεία και διαφωνούντα σαντινιστή Ούγο Τόρες, 73 ετών.

Λίγο πριν από τη σύλληψή του, ο στρατηγός ε.α. Τόρες κατήγγειλε σε βίντεο που μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ότι ο πρόεδρος επιβάλλει «δεύτερη δικτατορία» και προδίδει τις αρχές για τις οποίες πολέμησε. «Αυτές είναι απελπισμένες ενέργειες ενός καθεστώτος που νιώθει ότι ψυχορραγεί» έκρινε.

Αργότερα ανακοινώθηκε επίσης η σύλληψη του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και πλέον αντιφρονούντα Βίκτορ Ούγο Τινόκο, 68χρονου κοινωνιολόγου με μακρόχρονη συμμετοχή στον αγώνα των σαντινιστών από το 1973.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τζούλι Τσανγκ, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρμόδια για τη Λατινική Αμερική, χαρακτήρισε μέσω Twitter «αυθαίρετες» αυτές τις νέες συλλήψεις. Κάλεσε τα κράτη μέλη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) να στείλουν «σαφές μήνυμα» στην κυβέρνηση του Ορτέγα, με την ευκαιρία συνεδρίασής του αύριο Τρίτη που θα είναι αφιερωμένη στην κρίση στη Νικαράγουα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα πρόσωπα που συνελήφθησαν αντιμετωπίζουν «έρευνα για τη διάπραξη ενεργειών που πλήττουν την ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και αυτοδιάθεση, προκαλώντας ξένη επέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις», μεταξύ άλλων αδικημάτων.

Τον Δεκέμβριο υιοθετήθηκε στη Νικαράγουα εξαιρετικά αμφιλεγόμενος νόμος «για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων στην ανεξαρτησία, στην εθνική κυριαρχία και στην αυτοδιάθεση για την ειρήνη», δυνάμει του οποίου η υποκίνηση «ξένων επεμβάσεων» είναι πλέον ποινικό αδίκημα που επισύρει ποινές φυλάκισης.

Το UNAMOS, παλιότερα γνωστό με το όνομα Σαντινιστικό Κίνημα Ανανέωσης (MRS, κεντροαριστερά), συγκροτούν αντίπαλοι του προέδρου Ορτέγα, επικεφαλής του Σαντινιστικού Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης (FSLN), που βρίσκεται στην εξουσία.

Κάπου δώδεκα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους τέσσερις υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές, συνελήφθησαν από την αστυνομία από τη 2η Ιουνίου.

Το πρώτο ήταν η Κριστιάνα Τσαμόρο, η κόρη της πρώην προέδρου Βιολέτας Μπάριος Τσαμόρο (1990-1997), που κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος μέσω μη κερδοσκοπικού ιδρύματος που προωθεί την ελευθερία του Τύπου και φέρει το όνομα της μητέρας της.

Η κα. Τσαμόρο, 67 ετών, που τέθηκε σε κατ’ οίκον κράτηση, θεωρούνταν σοβαρή αντίπαλος του προέδρου Ορτέγα, 75 ετών, στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Νικαράγουα την 7η Νοεμβρίου.

Τις τελευταίες εβδομάδες συνελήφθησαν επίσης δημοσιογράφοι που επέκριναν την κυβέρνηση Ορτέγα.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης