Η πολιτική κρίση στη Νικαράγουα αναγκάζει την κυβέρνηση του Ντανιέλ Ορτέγα να προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές των δαπανών της για την υγεία και την παιδεία, ανέφερε η εφημερίδα La Prensa την Παρασκευή.

Το αναθεωρημένο σχέδιο της κυβέρνησης για τον κρατικό προϋπολογισμό το οποίο υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο προβλέπει περικοπές ύψους σχεδόν 164 εκατομμυρίων ευρώ. Αρχικά, ο προϋπολογισμός των δημοσίων δαπανών προβλεπόταν ότι θα ανέρχονταν σε περίπου 2,45 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βαθύτερες περικοπές είναι αυτές που θα επιβληθούν στην υγεία, οι δαπάνες για την οποία θα μειωθούν κατά 22,3 εκατ. ευρώ· στο σύστημα εκπαίδευσης, που θα συρρικνωθούν κατά 17,5 εκατ. ευρώ· καθώς και στην αυτοδιοίκηση, που θα ελαττωθούν κατά 20,5 εκατ. ευρώ, λόγω των χαμηλότερων φορολογικών εσόδων του κράτους.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι στο κύμα πολιτικής βίας που ξέσπασε τη 18η Απριλίου έχουν σκοτωθεί περίπου 450 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 2.800 και πλέον.

Η κεντρική τράπεζα της Νικαράγουας προέβλεψε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σε μόλις 1,5% του ΑΕΠ φέτος, από 4,5% το 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κοινοβούλιο της Νικαράγουας αναμένεται να συζητήσει για τον κρατικό προϋπολογισμό την Τρίτη 14η Αυγούστου.

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς συζήτησε για την κρίση στη χώρα της κεντρικής Αμερικής με τον καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού.

Ο Πενς εξήρε «την προσωπική θυσία των ιερωμένων στη Νικαράγουα», οι οποίοι «αγωνίζονται για να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να υπερασπιστούν τη θρησκευτική ελευθερία και να προωθήσουν τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με καλή πίστη», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Η ιεραρχία της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας της Νικαράγουας έχει κάνει επανειλημμένες προσπάθειες να μεσολαβήσει στον λεγόμενο εθνικό διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ορτέγα, την αντιπολίτευση, φοιτητές και κοινωνικές οργανώσεις. Ο διάλογος έχει ανασταλεί.

Οι Πενς και Παρολίν καταδίκασαν τη συνεχιζόμενη βία, η οποία «στοχοθετεί όλο και περισσότερο την εκκλησία», κατά την ανακοίνωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης