Ένας άνδρας σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν, ο ένας βαριά, από πυρά αστυνομικών την Τετάρτη στη Νικαράγουα, σε ένα επεισόδιο που καταδίκασε η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία, η οποία έκανε λόγο για ένα πιθανό κρούσμα «θανατηφόρας καταστολής» σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα.

Αστυνομικοί, που συμμετείχαν χθες σε έρευνα με στόχο τη σύλληψη του «κακοποιού» Μπράιαν Μουρίγιο, δέχθηκαν επίθεση από αυτόν και άλλα δύο πρόσωπα στην πόλη Λεόν (βορειοδυτικά), 90 χιλιόμετρα από τη Μανάγκουα, ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αντιμέτωποι με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του, σε νόμιμη άμυνα, ένα μέλος της περιπόλου αντέδρασε στην επίθεση κάνοντας χρήση του υπηρεσιακού του όπλου» και σκότωσε τον Μουρίγιο, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο αδελφός και ένας θείος του Μπράιαν Μουρίγιο, ο Κένερ Μουρίγιο και ο Χαβιέρ Κορτές, τραυματίστηκαν από τις σφαίρες.

Οικείοι των θυμάτων διέψευσαν την εκδοχή των γεγονότων που παρουσιάστηκε από την αστυνομία σε δηλώσεις τους στον Τύπο της Νικαράγουας, επισημαίνοντας πως οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι όπου βρίσκονταν τα ξημερώματα κι άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως.

Επρόκειτο για «ειδεχθή δολοφονία», κατήγγειλε η Μαρίνα Λόπες, μητέρα του Μπράιαν Μουρίγιο, διαβεβαιώνοντας ότι οι γιοι της δεν είχαν τελέσει ποτέ αξιόποινα εγκλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι αδελφοί Μουρίγιο είχαν συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Ορτέγα που άρχισαν την άνοιξη του 2018 και κορυφώθηκαν το καλοκαίρι. Οι διαδηλώσεις εκείνες κατεστάλησαν διά της βίας και στα επεισόδια έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 325 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 2.000, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η επιχείρηση, όπως και το προφίλ των θυμάτων, υποδεικνύουν ότι μπορεί να επρόκειτο για νέο κρούσμα θανατηφόρας καταστολής εναντίον των διαφωνούντων» ανέφερε σε ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας η διευθύντρια του προγράμματός της για την αμερικανική ήπειρο, Έρικα Γκεβάρα Ρόσας.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), ο Λουίς Αλμάγκρο, κατήγγειλε μέσω Twitter μια «δολοφονία» και απαίτησε οι δράστες της να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και να καταδικαστούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης