Μαχητές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, που υποχωρούσαν άτακτα έπειτα από έφοδο που εξαπέλυσε ο στρατός της Νιγηρίας, σκότωσαν τουλάχιστον 21 ανθρώπους σε επιθέσεις στο χωριό Τσίμποκ, σε μια βόρεια νιγηριανή πολιτεία, πολύ κοντά στο σχολείο από όπου οι αντάρτες είχαν απαγάγει πάνω από 200 μαθήτριες πέρυσι, ανέφερε πηγή των ενόπλων δυνάμεων.

Οι αντάρτες, που είχαν τραπεί σε φυγή μετά τη χερσαία και αεροπορική έφοδο που εξαπέλυσε ο στρατός για να τους απωθήσει από τον δρυμό Σαμπίσα, επέδραμαν στα χωριά Γκαταμάρουα, Μακαλάμα και Λαϊχάβουλ και άνοιξαν πυρ εναντίον έντρομων κατοίκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τοπικός αξιωματούχος, έκανε λόγο για «τουλάχιστον 30» νεκρούς χωρικούς.

Τα μέλη της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ έχουν αναγκαστεί να υποχωρήσουν σε πολλές περιοχές της Νιγηρίας, καθώς δέχονται επίθεση από όλες τις πλευρές, τόσο από τις ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας, όσο και από δυνάμεις των γειτονικών χωρών, του Τσαντ, του Καμερούν και του Νίγηρα.

Την Πέμπτη, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Νιγηρίας έπληξαν στρατόπεδα εκπαίδευσης, οπλαποθήκες και οχήματα στον δρυμό Σαμπίσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν η Μπόκο Χαράμ -η οποία σκοπό έχει να αποσπάσει εδάφη της χώρας με τη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής και να εγκαθιδρύσει ένα ισλαμικό κράτος- νοιώθει να απειλείται, στρέφεται πολύ συχνά εναντίον των αμάχων. Σύμφωνα με την πηγή στις ένοπλες δυνάμεις, οι τζιχαντιστές που είχαν τραπεί σε φυγή πήραν εκδίκηση από τον άμαχο πληθυσμό.

«Περικύκλωσαν την αγορά και άρχισαν να πυροβολούν», δήλωσε κάτοικος του Τσίμποκ που πήγε στο Γκαταμάρουα μετά την επιδρομή. «Επικράτησε πανδαιμόνιο και πάνω από 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν».

Η Μπόκο Χαράμ έμοιαζε να ενισχύεται το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης χρονιάς, αποσπώντας εδάφη έκτασης περίπου ίσης με αυτή του Βελγίου και προχωρώντας στις απαγωγές εκατοντάδων ανθρώπων, κυρίως γυναικών και παιδιών. Ωστόσο, υφίσταται αλλεπάλληλες ήττες τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Επιπλέον, οι χώρες που γειτονεύουν με τη Νιγηρία, στο έδαφος των οποίων συνήθιζαν να καταφεύγουν οι ισλαμιστές αντάρτες, πλέον εφαρμόζουν μια διαφορετική στρατηγική, απωθώντας τους πίσω στη Νιγηρία.

Ο συνταγματάρχης Μουσά Μπαρμού των ενόπλων δυνάμεων του Νίγηρα, ο συντονιστής της κοινής αποστολής Νίγηρα-Τσαντ, δήλωσε στην κρατική εφημερίδα Le Sahel ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα έχουν «εξαρθρώσει όλα τα δίκτυα εφοδιασμού και στρατολόγησης της τρομοκρατικής οργάνωσης» στον Νίγηρα, που προσφέρει μια προφανή οδό για την υποχώρηση της Μπόκο Χαράμ προς τη Σαχάρα, εάν το Καμερούν και το Τσαντ συνεχίσουν να ασκούν πίεση.

«Απομένουν να γίνουν πολλά… αλλά σιγά-σιγά προχωράμε», πρόσθεσε. «Υπάρχουν ακόμη ορισμένοι θύλακες που πρέπει να εκκαθαρίσουμε».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης