Η κυβέρνηση της Νιγηρίας κάλεσε τη «Shell» να καταβάλλει το ποσό των 5 δισ. δολαρίων ως αποζημίωση για τις καταστροφές που προκάλεσε πετρελαιοκηλίδα, τον περασμένο Δεκέμβριο, στο νότιο τμήμα της χώρας, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Η διαρροή είχε σημειωθεί στο πεδίο «Μπόνγκα» κατά τη διάρκεια μεταφοράς του «μαύρου» χρυσού σε δεξαμενόπλοιο, με τις Αρχές της αφρικανικής χώρας να εκτιμούν ότι η ποσότητα που κατέληξε στον Ατλαντικό Ωκεανό άγγιξε τα 40.000 βαρέλια. Από το συγκεκριμένο κοίτασμα, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 120 χλμ. από τις ακτές, αντλείται το 10% του πετρελαίου που παράγεται συνολικά στη Νιγηρία, με την εκμετάλλευσή του να έχουν από κοινού η Shell και η Snepco.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχολιάζοντας αυτή την απαίτηση της κυβέρνησης, εκπρόσωπος της Shell ξεκαθάρισε ότι δε χρειάζεται να επιβληθεί κάποιο πρόστιμο καθώς η εταιρεία έκανε ό, τι ήταν δυνατόν προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή.

H Shell έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί για τις επιπτώσεις που έχουν στο περιβάλλον οι δραστηριότητές της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2011, έκθεση του Ο.Η.Ε. ανέφερε ρητά ότι οι πετρελαιοκηλίδες στην περιοχή όπου ζουν μέλη της φυλής Ογκόνι στο Δέλτα του Νίγηρα έχουν καταστρέψει σε τέτοιο βαθμό την περιοχή, που θα χρειαστούν τουλάχιστον 30 χρόνια μέχρι να αρχίσει η ζωή να επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς.

Διαβάστε επίσης:
Αποκαλύψεις για τον «σκοτεινό» ρόλο της Shell στη Νιγηρία, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011, 00:22
Ανέλαβε τις ευθύνες της η Shell, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2011, 01:33

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης