Νιγηρία: Ξεπερνούν τους 185 οι απαχθέντες από την Μπόκο Χαράμ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014, 06:48
Νιγηρία: Ξεπερνούν τους 185 οι απαχθέντες από την Μπόκο Χαράμ
Τουλάχιστον 185 άτομα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά, απήχθησαν και άλλα 32 σκοτώθηκαν σε επίθεση που εξαπέλυσε η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ σε ένα χωριό της βορειοανατολικής Νιγηρίας.

Η νέα επιδρομή, που σημειώθηκε την Κυριακή στο χωριό Γκουμσούρι αλλά έγινε γνωστή τέσσερις ημέρες μετά, καταδεικνύει εκ νέου την αδυναμία του νιγηριανού στρατού να αντιμετωπίσει τις σχεδόν καθημερινές επιθέσεις των ισλαμιστών σε μια περιοχή την οποία η Μπόκο Χαράμ έχει ανακηρύξει «ισλαμικό χαλιφάτο».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν, που θα είναι και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου μολονότι έχει δεχτεί σφοδρές επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την πολύκροτη απαγωγή των 219 μαθητριών από το Τσίμποκ, έχει υποσχεθεί ότι θα βάλει τέλος στη βία και θα ανακαταλάβει τις πόλεις που έχουν πέσει στα χέρια των ισλαμιστών.

Σύμφωνα με τον κατάλογο που συνέταξαν τοπικοί φύλαρχοι σε συνεργασία με τις οικογένειες των θυμάτων, μεταξύ των 185 ομήρων υπάρχουν και αρκετά νεαρά αγόρια. Ένας εκπρόσωπος της τοπικής πολιτοφυλακής, ο Ουσμάν Κακάνι, ανέβασε τον αριθμό των ομήρων στους 191.

Οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι ισλαμιστές ανάγκασαν τους ομήρους να ανεβούν στα φορτηγά και τους μετέφεραν στο δάσος της Σαμπίσα, στην ίδια περιοχή όπου είχαν μεταφερθεί και τα κορίτσια από το Τσίμποκ πριν να τα χωρίσουν σε μικρότερες ομάδες.

Η επίθεση αυτή δεν έγινε γνωστή νωρίτερα κυρίως επειδή στην περιοχή δεν υπάρχει δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και οι δρόμοι που συνδέουν το χωριό με τις μεγαλύτερες πόλεις είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Ντόπιοι αξιωματούχοι είπαν ότι το χωριό προστατευόταν από μια ιδιωτική πολιτοφυλακή, η οποία όμως δεν ήταν σε θέση να αποτρέψει την επίθεση της Κυριακής.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014, 06:48