Σε εξέλιξη βρίσκονται ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων της Νιγηρίας με μέλη της ένοπλης οργάνωσης Μπόκο Χαράμ η οποία ευθύνεται για σειρά βομβιστικών επιθέσεων στο βόρειο τμήμα της αφρικανικής χώρας, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση του προέδρου Goodluck Jonathan εξετάζει το ενδεχόμενο υπογραφής συνθήκης εκεχειρίας προκειμένου να σταματήσει το νέο κύμα βίας που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μπόκο Χαράμ επιδιώκει την αυτονομία των βόρειων περιοχών και την επιβολή της Σαρίας (Ισλαμικού νόμου), με τους διεθνείς αναλυτές να φοβούνται για εμφάνιση νέων θρησκευτικών συγκρούσεις μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων μετά τις πρόσφατες επιθέσεις σε εκκλησίες.

Επικαλούμενο ανθρώπους που πρόσκεινται στην ένοπλη οργάνωση, το Reuters υποστηρίζει πως οι επαφές εστιάζονται στα ανταλλάγματα που θα δώσει η κυβέρνηση στην Μπόκο Χαράμ προκειμένου να επιτευχθεί η εκεχειρία.

«Η BH θέλει την υπό όρους παύση του πυρός αρκεί να απελευθερωθούν όλα τα μέλη της που κρατούνται σε φυλακές. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει δεκτή μια τέτοια πρόταση ωστόσο οι επαφές δεν έχουν σταματήσει», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι η πρώτη φορά που τίθεται θέμα εκεχειρίας, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε.

Η Μπόκο Χαράμ έχει αναλάβει την ευθύνη για δεκάδες επιθέσεις σε πόλεις στο βόρειο τμήμα της χώρας (π.χ. Κάνο), οι οποίες έχουν στοιχήσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης:
Πολλαπλές εκρήξεις σε πόλη της Νιγηρίας, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012, 03:12

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης