Μια ένοπλη οργάνωση, που είχε απαγάγει πριν από πέντε μήνες εργαζόμενους στον τομέα ανθρωπιστικής βοήθειας στη βορειοανατολική Νιγηρία, ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τέσσερις ομήρους, ανακοίνωσε την Παρασκευή η μη κυβερνητική οργάνωση «Δράση κατά της πείνας» (Action Against Hunger).

Έξι άτομα απήχθησαν τον Ιούλιο κοντά στην πόλη Νταμασάκ, στην Πολιτεία Μπόρνο, όπου δρουν ισλαμιστές αντάρτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ισλαμικό Κράτος στην Δυτική Αφρική (ISWAP), που σχηματίστηκε όταν αποσχίστηκε φράξια της Μπόκο Χαράμ το 2016, έχει καταστεί η κυρίαρχη τζιχαντιστική οργάνωση στην περιοχή. Τα τελευταία δέκα χρόνια, η σύγκρουση στη βορειοανατολική Νιγηρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 30.000 ανθρώπους και έχει μετατρέψει δύο εκατομμύρια κατοίκους σε εσωτερικά εκτοπισμένους.

Η Action Against Hunger ανέφερε ότι ένας από τους εργαζομένους της, δύο οδηγοί και τρεις εργαζόμενοι του υπουργείου Υγείας είχαν απαχθεί. Τον Σεπτέμβριο η ΜΚΟ τόνισε ότι ένας από τους ομήρους σκοτώθηκε και χθες Παρασκευή ανακοίνωσε πως η ένοπλη οργάνωση ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τέσσερις από τους υπόλοιπους πέντε ομήρους.

«Η Action Against Hunger καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο αυτούς τους τελευταίους φόνους και εκφράζει τη βαθύτατη λύπη της για το γεγονός ότι οι εκκλήσεις για απελευθέρωση των ομήρων δεν απαντήθηκαν», ανέφερε. Παράλληλα ζήτησε την «άμεση απελευθέρωση» της εργαζομένου της, της Γκρέις, που παραμένει αιχμάλωτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στη Νιγηρία, ο Εντουαρντ Καλόν καταδίκασε τις δολοφονίες.

«Αυτή είναι ακόμη μια θλιβερή μέρα για το λαό της Νιγηρίας και την ανθρωπιστική κοινότητα που τους υποστηρίζει», δήλωσε ο Καλόν. «Η βία κατά των ανθρωπιστικών φορέων θέτει σε κίνδυνο την πρόσβαση στην βοήθεια που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη άνθρωποι που πλήττονται από την ένοπλη σύγκρουση», πρόσθεσε.

Ο ΟΗΕ περιγράφει την κατάσταση στη βορειοανατολική Νιγηρία ως μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, εκτιμώντας ότι περίπου επτά εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν βοήθειας.

Επτά εργαζόμενοι στον τομέα ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν σκοτωθεί από την αρχή του έτους, από το σύνολο των 26 εργαζομένων του ΟΗΕ και ανθρωπιστικών οργανώσων που έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση από το 2011, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης