Ένοπλοι απελευθέρωσαν και τα 279 κορίτσια που είχαν απαγάγει από οικοτροφείο θηλέων στη βορειοδυτική Νιγηρία, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της πολιτείας Ζαμφάρα.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι δήλωσε πως αισθάνθηκε «απέραντα χαρούμενος» όταν πληροφορήθηκε την απελευθέρωση των κοριτσιών. «Ευτυχής που η δοκιμασία τους είχε ευτυχές τέλος χωρίς επεισόδιο» έγραψε ο Μπουχάρι στο Twitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με προηγούμενες πληροφορίες, 317 κορίτσια από δημόσιο δευτεροβάθμιο οικοτροφείο θηλέων στην πόλη Τζανγκίμπε είχαν απαχθεί από ένοπλη συμμορία γύρω στη 1 π.μ. της Παρασκευής.

Ο εκπρόσωπος της πολιτείας Ζαμφάρα Σουλαϊμάν Τανάου Άνκα δήλωσε στο Ρόιτερς πως μερικά από τα αγνοούμενα κορίτσια είχαν διαφύγει την ώρα της επίθεσης και ο αριθμός των κοριτσιών που είχαν απαχθεί ήταν 279. Όλα απελευθερώθηκαν, δήλωσε ο κυβερνήτης της Ζαμφάρα Μπέλο Ματαουάλε.

Δημοσιογράφοι του Ρόιτερς στη Ζανγκίμπε είδαν δεκάδες κορίτσια με μουσουλμανικά πέπλα να κάθονται σε αίθουσα κυβερνητικού κτηρίου. Τα σχολεία έχουν γίνει στόχοι μαζικών απαγωγών για λύτρα στη βόρεια Νιγηρία από ένοπλες συμμορίες. Την πρακτική αυτή είχε χρησιμοποιήσει η τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ και αργότερα το Ισλαμικό Κράτος στην Επαρχία Δυτικής Αφρικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι πληρώνει λύτρα. Όμως ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι εξέδωσε την Παρασκευή δήλωση στην οποία καλούσε τις κυβερνήσεις των πολιτειών «να αναθεωρήσουν την πολιτική τους να ανταμείβουν συμμορίτες με χρήματα και οχήματα, προειδοποιώντας ότι η πολιτική αυτή μπορεί να γίνει μπούμερανγκ».

Η επιδρομή στην πολιτεία Ζαμφάρα ήταν η δεύτερη τέτοια απαγωγή μέσα σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα στη βορειοδυτική Νιγηρία, μια περιοχή που γίνεται όλο και περισσότερο στόχος ένοπλων συμμοριών. Το Σάββατο, ένοπλοι απελευθέρωσαν 27 εφήβους που είχαν απαχθεί από το σχολείο τους στις 17 Φεβρουαρίου στην πολιτεία του Νίγηρα στη βορειοκεντρική Νιγηρία.

 

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης