Οι βομβαρδισμοί τους οποίους εξαπέλυσε η Πολεμική Αεροπορία της Νιγηρίας σε χωριά της Πολιτείας Ανταμάουα, με σκοπό να τερματίσει συγκρούσεις ανάμεσα σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 35 ανθρώπους τον περασμένο μήνα, ανέφερε σε μια έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία, καταγγέλλοντας μια παράνομη ενέργεια.

Σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ρουκέτες ερρίφθησαν «προειδοποιητικά» την 4η Δεκεμβρίου 2017 σε χωριά στο βορειοανατολικό τμήμα της Πολιτείας Ανταμάουα, όπου είχαν έρθει αντιμέτωποι αγρότες και νομάδες κτηνοτρόφοι, δύο ομάδες του πληθυσμού που πάρα πολύ συχνά εμπλέκονται σε αιματηρές συγκρούσεις στην πολυπληθέστερη αφρικανική χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι αεροπορικές επιδρομές δεν αποτελούν θεμιτή μέθοδο για την επιβολή του νόμου» τόνισε ο Οσάι Οτζίγο, επικεφαλής του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για τη Νιγηρία.

Απεναντίας, αυτή η «καταφυγή στη χρήση θανατηφόρας βίας είναι παράνομη, σκανδαλώδης και αποκαλύπτει γυμνή τη σοκαριστική περιφρόνηση του νιγηριανού στρατού έναντι των ζωών των ανθρώπων που το καθήκον του είναι να τους προστατεύει», πρόσθεσε.

Οι συγκρούσεις και οι ενέργειες αντιποίνων μεταξύ καλλιεργητών και ζωοτρόφων στοίχισαν τη ζωή 550 ανθρώπων την περασμένη χρονιά και ήδη άλλων 168 από την αρχή της χρονιάς, κατά τη Διεθνή Αμνηστία. Η κυβέρνηση του προέδρου Μουχαμαντού Μπουχάρι έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι χειρίζεται με ανεπαρκή τρόπο την κρίση και ότι δεν προσάγει ενώπιον της Δικαιοσύνης όσους διαπράττουν τέτοια εγκλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πολεμική Αεροπορία της Νιγηρίας αντέδρασε έντονα στην έκθεση της Αμνηστίας, κάνοντας λόγο για «ανυπόστατες κατηγορίες» και για «ψεύδη».

Ο εκπρόσωπός της Ολατοκούμπο Αντεσάγια διαβεβαίωσε σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη ότι η ΠΑ δεν ανέλαβε ποτέ δράση στη σύγκρουση μεταξύ των γεωργών και των εκτροφέων βοοειδών.

«Ορισμένοι, ντυμένοι στα μαύρα και εμφανώς οπλισμένοι, λεηλάτησαν και πυρπόλησαν ένα χωριό» ανέφερε επίσης, απηχώντας τη θέση της κυβέρνησης ότι μεταξύ των ζωοτρόφων έχουν παρεισφρήσει τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας δημοσιοποιήθηκε έναν χρόνο έπειτα από την αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός καταυλισμού προσφύγων κοντά στο χωριό Ραν, στη βορειοανατολική Νιγηρία, στον οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους 112 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης