Τέσσερα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων του Νίγηρα σκοτώθηκαν όταν το όχημα με το οποίο κινούνταν χτυπήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό κοντά στην Μποσό, μια πόλη στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας που γίνεται συχνά στόχος επιδρομών της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ της Νιγηρίας, δήλωσαν χθες Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας.

«Τέσσερις από τους στρατιώτες μας σκοτώθηκαν όταν το όχημά τους επλήγη από εκρηκτικό μηχανισμό μεταξύ των κοινοτήτων Τουμούρ και Μποσό», στην περιφέρεια Ντιφά, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, διευκρίνισε πηγή προσκείμενη στα τοπικά σώματα ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τέσσερις στρατιωτικοί που έχασαν τη ζωή τους ανήκαν στην Μεικτή Πολυεθνική Δύναμη (την έχουν συγκροτήσει ο Νίγηρας, η Νιγηρία, το Τσαντ και το Καμερούν) και επιχειρεί από το 2015 στη λεκάνη της Λίμνης Τσαντ εναντίον της Μπόκο Χαράμ.

«Το συμβάν έγινε το Σάββατο, αλλά δεν αποκαλύφθηκε παρά την Τρίτη [χθες], λόγω της γιορτής του Έιντ ελ Καμπίρ που γιορταζόταν την Κυριακή και τη Δευτέρα στον Νίγηρα», σύμφωνα με την πηγή.

Η περιοχή Ντιφά έχει μετατραπεί από το 2015 σε θέατρο επανειλημμένων επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ, μαχητές της οποίας δρουν εξάλλου στις όχθες της λίμνης Τσαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη 2α Αυγούστου ο πρόεδρος του Νίγηρα, ο Μαχαμαντού Ισούφου, εξέφρασε τη λύπη του διότι «παρά τις επιχειρήσεις» του στρατού, «η Μπόκο Χαράμ δυστυχώς δείχνει αντοχή» που οι δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να κατανικήσουν «πάση θυσία».

Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Νιαμέι, ανώτατοι αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων των τεσσάρων χωρών που βρέχονται από τη λίμνη Τσαντ και δυτικών κρατών-συμμάχων τους αποφάσισαν να προωθήσουν τον καλύτερο συντονισμό, ειδικά όσον αφορά τη συλλογή πληροφοριών, για να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά η Μπόκο Χαράμ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης