Ο Γεβγκένι Φρίντμαν, συνέταιρος του πρώην προσωπικού δικηγόρου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του Μάικλ Κόεν, φέρεται να συμφώνησε να συνεργαστεί με εισαγγελείς στις έρευνές τους, έγραψε η εφημερίδα «The New York Times» την Τρίτη.

Ο Φρίντμαν, Ρώσος μετανάστης στις ΗΠΑ που είναι επίσης γνωστός με το προσωνύμιο «Βασιλιάς των Ταξί», θα αποφύγει τη φυλάκισή του προσφέροντας τη συνεργασία του σε πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, η οποία επικαλέστηκε ένα πρόσωπο ενημερωμένο για την υπόθεση.

Οι πολιτειακές αρχές της Νέας Υόρκης ανέφεραν σε δελτίο Τύπου ότι ο Φρίντμαν ομολόγησε την ενοχή του σε ένα ποινικό αδίκημα την Τρίτη σε δικαστήριο στο Όλμπανι, χωρίς να κάνουν καμιά αναφορά στο εάν έκλεισε συμφωνία με τους εισαγγελείς ή όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Φρίντμαν ήταν συνέταιρος του Κόεν σε εταιρείες διαχείρισης ταξί επί χρόνια, ακόμη και αφού οι ρυθμιστικοί φορείς της Νέας Υόρκης είχαν απαγορεύσει στον Φρίντμαν να ασχολείται με τη διαχείριση εταιρειών ταξί, αναφέρει η εφημερίδα.

Ο δικηγόρος του Φρίντμαν, ο Πάτρικ Ίγκαν, απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα των «Times» όταν ερωτήθηκε σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Φρίντμαν κατηγορείτο ότι δεν είχε καταβάλει φόρους αξίας 5 και πλέον εκατ. δολαρίων και για ακόμη πέντε ποινικά αδικήματα, το καθένα από τα οποία επέσυρε ποινή έως και 25 ετών κάθειρξης. Ομολόγησε την ενοχή του στο αδίκημα της φορολογικής απάτης και θα του επιβληθεί ποινή πενταετούς φυλάκισης με αναστολή, σύμφωνα με το γραφείου του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κόεν δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε σχόλιο από το Reuters.

Μια εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης δεν απάντησε όταν το πρακτορείο προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί της για τον ίδιο λόγο.

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς διενεργούν έρευνα σε βάρος του Κόεν για ενδεχόμενη τραπεζική και φορολογική απάτη, παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών και άλλα αδικήματα που πιθανόν συνδέονται με την εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, κατά μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Η έρευνα σε βάρος του Κόεν εν μέρει προέκυψε από την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για τη φερόμενη αθέμιτη σύμπραξη της εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016, κάτι που ο ένοικος του Λευκού Οίκου έχει διαψεύσει επανειλημμένα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης