«Αφήστε κάποιον άλλον να πολεμήσει πάνω από αυτή τη μακρά αιματοβαμμένη άμμο», δήλωσε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε μια παθιασμένη υπεράσπιση της απόφασής του να διακόψει τους δεσμούς με τους Κούρδους της Συρίας και να αποσύρει τα στρατεύματα τερματίζοντας αυτούς τους «ατελείωτους πολέμους».
Πραγματικά λοιπόν, τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία πήραν τον δρόμο της επιστροφής; Δεν είναι έτσι ακριβώς.

Εκείνα που εγκαταλείπουν τη βόρεια Συρία κατευθύνονται στο Ιράκ. Άλλοι Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στη Συρία για να φρουρούν πετρελαιοπηγές. Άλλοι 150 Αμερικανικοί στρατιώτες θα παραμείνουν στο al-Tanf για να φυλάξουν τα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ, κατόπιν αιτήματος της Ιορδανίας και του Ισραήλ και περίπου 2.000 στρατεύματα των ΗΠΑ στέλνονται στη Σαουδική Αραβία «για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση του βασιλείου από το Ιράν». Στο Μπαχρέιν στον Περσικό Κόλπο βρίσκεται η βάση του Πέμπτου Στόλου των ΗΠΑ. Διατηρούν εκεί 13.000 στρατεύματα και μεγάλη αεροπορική βάση στο Al Udeid στο Κατάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κεντρική Διοίκηση του Στρατού των ΗΠΑ και 13.000 στρατιώτες βρίσκονται στο Κουβέιτ. Από αυθόρμητες δηλώσεις που έγιναν ξεχωριστά από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και δημοσιεύματα των New York Times, δεν μπορεί να υπάρξει ψευδαίσθηση για τον λόγο που χρησιμοποιούνται οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία. Πρόκειται για παράνομη κατοχή κατά της συριακής κυβέρνησης και, ειδικότερα, για να στερηθεί η αραβική χώρα τους πετρελαϊκούς της πόρους.

Επιπρόσθετα αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι το Πεντάγωνο πρόκειται να αναπτύξει τεθωρακισμένα Abrams και άλλα βαρέα οχήματα κοντά στα κοιτάσματα πετρελαίου στο Deir Ez-Zor. Τα στρατεύματα που εμπλέκονται στη νέα ανάπτυξη θα ξεπεράσουν κατά πολύ τους 1.000 περίπου στρατιώτες που είχε πει ο Πρόεδρος Τραμπ ότι «επιστρέφουν σπίτι».

Τα κοιτάσματα πετρελαίου της Συρίας βρίσκονται κυρίως στις ανατολικές επαρχίες που συνορεύουν με το Ιράκ. Αυτές οι περιοχές (περίπου το ένα τρίτο της χώρας) αποτελούν την τελευταία περιοχή που παραμένει εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης στη Δαμασκό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συριακό κράτος θα πρέπει να ανακτήσει τα κοιτάσματά του πετρελαίου για να χρηματοδοτήσει την ανασυγκρότηση του έθνους μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια πολέμου.

Με tweet το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωνε: «Οι αμερικανοί στρατιώτες δεν βρίσκονται σε περιοχές μάχης ή κατάπαυσης του πυρός. Έχουμε εξασφαλίσει τις πετρελαιοπηγές, φέρνοντας τους στρατιώτες σπίτι!».

Στην ερώτηση: «Πηγαίνουμε βαθύτερα στη Μέση Ανατολή ή αποχωρούμε;» η απάντηση είναι σχεδόν σίγουρα η τελευταία γράφουν οι “New York Times” προσθέτοντας: «Κάτι που εγείρει την ερώτηση: Φεύγουμε ή πηγαίνουμε;».

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης