Δύο μέρες μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Μαρόκου και με την ευκαιρία της εναρκτήριας ομιλίας του στην πρώτη συνεδρίαση του «τέταρτου νομοθετικού έτους της δέκατης νομοθετικής περιόδου», ο βασιλιάς του Μαρόκου Mohammed VI απευθύνθηκε στον ιδιωτικό τομέα, και κυρίως στα χρηματοπιστωτικά και τραπεζικά ιδρύματα προκειμένου να στηρίξουν το νέο μοντέλο ανάπτυξης  της χώρας και τις προσπάθειες του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα ο βασιλιάς ζήτησε από την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα του Μαρόκου να συντονιστούν μαζί με τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα προκειμένου να διευκολυνθεί και να απλουστευθεί η πρόσβαση των νέων επιχειρηματιών αλλά και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε πιστώσεις προκειμένου να υποστηριχθούν οι παραγωγικές δραστηριότητες οι οποίες – όπως τόνισε –  δημιουργούν θέσεις εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης η νέα σύνθεση της κυβέρνησης έχει συρρικνωθεί, με το υπουργικό συμβούλιο από 39 υπουργούς να έχει 23.  

Στην κυβέρνηση συμμετέχουν και τέσσερις γυναίκες ενώ οι νέοι υπουργοί επιλέχθηκαν με βάση τις επαγγελματικές δεξιότητες και την εμπειρία τους  με στόχο να εξορθολογιστούν οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων και να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις στην εφαρμογή των πολιτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως τονίζουν παρατηρητές, η μείωση του αριθμού των χαρτοφυλακίων θα βοηθήσει τη χώρα να αυξήσει τις επιδόσεις στην οικονομία και στην κοινωνική ανάπτυξη. Αυτό συμβαδίζει επίσης με τη νέα προσέγγιση του Μαρόκου για την εφαρμογή ενός «νέου αναπτυξιακού μοντέλου» για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Η νέα κυβέρνηση θα  έχει διάρκεια δύο ετών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης