Νέες απειλές των ΗΠΑ προς τη Ρωσία εν αναμονή απαντήσεων από το Κρεμλίνο για την Ουκρανία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022, 15:32
Νέες απειλές των ΗΠΑ προς τη Ρωσία εν αναμονή απαντήσεων από το Κρεμλίνο για την Ουκρανία

Η Ρωσία λέει πως δεν θέλει πόλεμο, όμως έχει βάλει ένα «όπλο στο τραπέζι» στις διαπραγματεύσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες συγκεντρώνοντας στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας, δήλωσε την Παρασκευή ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα, Τζον Σάλιβαν.

Στη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Σάλιβαν χαρακτήρισε «ασυνήθιστη» την ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών και δήλωσε ότι δεν μπορεί να εξηγηθεί ως συνηθισμένα στρατιωτικά γυμνάσια.

«Είναι το αντίστοιχο του να είχαμε εσείς κι εγώ μια συζήτηση ή μια διαπραγμάτευση. Αν βάλω ένα όπλο πάνω στο τραπέζι και πω ότι έρχομαι ειρηνικά, αυτό είναι απειλητικό», δήλωσε ο Σάλιβαν στους δημοσιογράφους. «Και αυτό είναι που βλέπουμε τώρα», πρόσθεσε.

«Ελπίζουμε πως η ρωσική κυβέρνηση εννοεί αυτά που λέει και δεν σχεδιάζει να εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία, και δεν θα το πράξει. Όμως, τα γεγονότα δείχνουν ότι έχει αυτήν τη στιγμή την ικανότητα να το κάνει», συνέχισε.

Ο Σάλιβαν επισήμανε πως η Ουάσινγκτον περιμένει τώρα την απάντηση της Ρωσίας σε έγγραφα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που δίνουν το περίγραμμα μιας διπλωματικής διεξόδου από την ουκρανική κρίση. Κάλεσε δε, τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά σύνορα. Ο ίδιος διευκρίνισε πως τα έγγραφα περιέχουν προτάσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια γύρω από στρατιωτικές ασκήσεις στην Ευρώπη, καθώς και τις πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία.

«Αναφέραμε τη δυνατότητα για αμοιβαία μέτρα διαφάνειας με τη ρωσική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων και για τα επιθετικά οπλικά συστήματα που βρίσκονται στην Ουκρανία, καθώς και για μέτρα για την αύξηση της εμπιστοσύνης αναφορικά με στρατιωτικές ασκήσεις και γυμνάσια στην Ευρώπη», εξήγησε ο Σάλιβαν.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα μπορούσαν, στη συνέχεια, να ακολουθήσουν τηλεφωνικές συνομιλίες ή μια δια ζώσης συνάντηση ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ρώσους διπλωμάτες, επαναλαμβάνοντας πως η διπλωματία είναι ο μοναδικός δρόμος προς τα εμπρός.

Ο Σάλιβαν είπε ακόμη πως οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, έπειτα από μια εισβολή στην Ουκρανία, θα αποτελέσουν μόνο ένα μέρος της απάντησης της Δύσης. Άλλα μέτρα θα περιλάβουν ελέγχους στις εξαγωγές και ενίσχυση της άμυνας των συμμάχων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ενώ θα εμποδιστεί η λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία, κατέληξε ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022, 15:32