Μετά την εμφάνιση βουβωνικής πανώλης – της ασθένειας που τον 14ο αιώνα προκάλεσε την πανδημία του «Μαύρου Θανάτου» εξολοθρεύοντας 50 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη – οι Αρχές στην αυτόνομη κινεζική επαρχία της Εσωτερικής Μογγολίας έχουν σημάνει συναγερμό.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, δύο κρούσματα βουβωνικής πανώλης επιβεβαιώθηκαν στη Μογγολία. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, πρόκειται για δύο αδέλφια που είχαν καταναλώσει κρέας μαρμότας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα,  νέο κρούσμα εντοπίστηκε στην πόλη Μπαγιανούρ, βόρεια του Πεκίνου, όταν ένα νοσοκομείο ενημέρωσε το Σάββατο τις δημοτικές Αρχές για την περίπτωση ενός ασθενούς που εισήχθη για νοσηλεία.

Την Κυριακή, οι τοπικές Αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για αποτροπή πανώλης Επιπέδου 3 για την πόλη, την δεύτερη χαμηλότερη στο σύστημα τεσσάρων βαθμίδων. Η προειδοποίηση, σύμφωνα με το πρακτορείο, θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η πανώλη, η οποία προκαλείται από βακτήρια και μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των ψύλλων και των μολυσμένων ζώων αποτελεί μια από τις πλέον φονικές μολύνσεις στην ανθρώπινη ιστορία. Η βουβωνική πανώλη, η οποία είναι μία από τις τρεις μορφές της πανώλης, προκαλεί επώδυνο πρήξιμο στους λεμφαδένες, καθώς και πυρετό, ρίγη και βήχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τοπικές αρχές, ζήτησαν από τους κατοίκους να αναφέρουν οποιοδήποτε εύρημα άρρωστης ή νεκρής μαρμότας, καθώς το συγκεκριμένο ζώο, το οποίο τρώγεται σε κάποιες περιοχές της Κίνας και της Μογγολίας θεωρείται ιστορικά υπεύθυνο για τα ξεσπάσματα πανώλης στην περιοχή.

Η ανακάλυψη των αντιβιοτικών, τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν τις περισσότερες μολύνσεις αν τα πάρει κανείς αρκετά νωρίς, έχει βοηθήσει στην συγκράτηση των ξεσπασμάτων της πανώλης, προλαμβάνοντας τον τύπο της ταχείας εξάπλωσης που παρατηρήθηκε στην Ευρώπη του Μεσαίωνα, αναφέρει το CNN.

Παρότι όμως τα σύγχρονα φάρμακα μπορούν να αντιμετωπίσουν την πανώλη, αυτή δεν έχει εξαλειφθεί ακόμη. Πρόσφατα επανήλθε αναγκάζοντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να την χαρακτηρίσει ως επανακάμπτουσα ασθένεια.

Κάθε χρόνο περίπου 1.000 με 2.000 άνθρωποι μολύνονται από την πανώλη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ένας αριθμός που μπορεί να είναι μικρότερος του πραγματικού, δεδομένου ότι δεν καταγράφει τις μη αναφερθείσες περιπτώσεις. Οι χώρες στις οποίες κατά βάση «θερίζει» η πανώλη είναι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Μαδαγασκάρη και το Περού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης