Ο νέος πρεσβευτής στη Βαγδάτη των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες πρόσφατα απέσυραν από το Ιράκ το “μη απαραίτητο” προσωπικό τους λόγω των εντάσεων στον Κόλπο, επέδωσε σήμερα τα διαπιστευτήριά του στον επικεφαλής της ιρακινής διπλωματίας.

Ο διορισμός του Μάθιου Τούελερ, πρώην πρεσβευτή στο Κουβέιτ και στην Υεμένη και διπλωμάτη στην ιρακινή πρωτεύουσα κατά το παρελθόν, εγκρίθηκε από την αμερικανική Γερουσία στα μέσα Μαΐου, τη στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση ανακαλούσε το “μη απαραίτητο” διπλωματικό προσωπικό από την πρεσβεία της στη Βαγδάτη και το προξενείο στην Ερμπίλ (βόρεια).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουάσινγκτον είχε υποστηρίξει τότε ότι οι ιρακινές ένοπλες ομάδες που διάκεινται ευμενώς στο Ιράν αποτελούσαν “επικείμενη” απειλή κατά του προσωπικού της.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Μοχάμεντ Αλί Αλ Χακίμ διαβεβαίωσε σήμερα τον Τούελερ ότι η Βαγδάτη δεσμεύεται να “εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία της αποστολής του”, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Το Ιράκ, χώρα με σιιτικό πληθυσμό στην πλειονότητά της, συνδέεται στενά τόσο με τους Αμερικανούς όσο και με τους γείτονές της Ιρανούς, βρίσκεται σε μια λεπτή θέση απέναντι στις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε μονομερώς πριν από ένα χρόνο από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και επανέφερε οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα στρατού του Ιράν που εξοπλίζει και εκπαιδεύει ορισμένες πολιτοφυλακές στο Ιράκ, συμπεριελήφθη στη λίστα των “τρομοκρατικών” οργανώσεων που καταρτίζει η Ουάσινγκτον.

Και η ενίσχυση στις αρχές Μαΐου της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή απέναντι σε εικαζόμενες ιρανικές “απειλές” έγειρε ανησυχίες για μια ένοπλη αντιπαράθεση, κυρίως στο ιρακινό έδαφος.

Πηγή: ΑΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης