Ένας άνδρας στην Κίνα πέθανε αφού μολύνθηκε από έναν ιό χάντα (ιός Hanta, Hantavirus, χανταϊός), σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Newsweek. Ο άνδρας, από την επαρχία Γιουνάν της νοτιοδυτικής Κίνας, έχασε τη ζωή του τη Δευτέρα ενώ ταξίδευε στην ανατολική επαρχία Σαντόνγκ, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Global Times, που επικαλείται το Newsweek στο δημοσίευμά του.

Φαίνεται πως ο άνδρας ελέγχθηκε για τον ιό μετά από τον θάνατό του. Ακόμα 32 άνθρωποι που επέβαιναν στο ίδιο λεωφορείο με εκείνον εξετάστηκαν για τον ιό, ο οποίος σπανίως μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν έδωσαν σαφή εικόνα. Ο άνθρωπος που εξετάστηκε δεν κατονομάστηκε στην αναφορά και η αιτία θανάτου του δεν δηλώθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, μέλη της οικογένειας των παθογόνων του ιού Χάντα μεταδίδονται κυρίως από τρωκτικά. «Η μόλυνση με έναν ιό χάντα μπορεί να προκαλέσει την ασθένεια του ιού Χάντα στους ανθρώπους», δήλωσαν τα Κέντρα.

Με τα τρωκτικά συνδέεται ο ιός χάντα

Κάθε στέλεχος του χανταϊού συνδέεται με ένα είδος ξενιστή τρωκτικού, εξηγεί η υπηρεσία. Οι χανταϊοί μεταδίδονται μέσω του αέρα, όταν σωματίδια του ιού από τα ούρα, τα κόπρανα και το σάλιο του ζώου ταξιδεύουν στον αέρα και μολύνουν ένα άτομο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί από έναν ιό Χάντα αν δαγκωθεί από ένα μολυσμένο ζώο. Είναι πιθανό επίσης να υπάρξει μόλυνση όταν ένας άνθρωπος αγγίξει το στόμα ή τη μύτη του, αφού έχει αγγίξει κάποια επιφάνεια που έχει μολυνθεί από τα ούρα, τα κόπρανα ή τα σάλια ενός ξενιστή, καθώς και αν φάει μολυσμένο φαγητό, σύμφωνα με ειδικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας άνθρωπος που έχει μολυνθεί με κάποιον από τους ιούς που είναι γνωστοί ως ιοί χάντα του «Νέου Κόσμου» στην Αμερική, μπορεί να αναπτύξει το πνευμονικό σύνδρομο του χανταϊού (HPS), ενώ ο τύπος του «Παλιού Κόσμου» που εντοπίζεται στην Ευρώπη ή την Ασία μπορεί να προκαλέσει αιμορραγικό πυρετό με νεφρικό σύνδρομο (HFRS). Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο άνδρας που μολύνθηκε στην Κίνα εμφάνισε κάποια από αυτές τις παθήσεις.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης δηλώνουν πως οι χανταϊοί που βρίσκονται στις ΗΠΑ δεν μπορούν να μεταδοθούν από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ σπάνιες περιπτώσεις τέτοιας μετάδοσης έχουν καταγραφεί στη Χιλή και την Αργεντινή σε ανθρώπους που ήρθαν σε στενή επαφή με ασθενείς με τον ιό των Άνδεων.

Οι άνθρωποι τείνουν να μολύνονται με τον χανταϊό σε αγροτικές περιοχές όπως δάση, αγρούς ή αγροκτήματα όπου ζουν οι μεταφορείς τρωκτικών, σύμφωνα με το σώμα δημόσιας υγείας.

Τα συμπτώματα των παθήσεων που προκαλεί ο ιός χάντα

Τα συμπτώματα δυνητικά θανατηφόρων παθήσεων HPS περιλαμβάνουν κόπωση, πυρετό και μυαλγία -ιδιαίτερα στους μηρούς, την πλάτη, τους γοφούς και λιγότερο συχνά στους ώμους. Ένα άτομο μπορεί επίσης να αισθανθεί ζάλη, να έχει πονοκέφαλο, ρίγη, καθώς και εμετό ή διάρροια, αλλά και πόνο στο στομάχι. Σε διάστημα μεταξύ τεσσάρων και δέκα ημερών μετά την πρώτη φάση, ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει δύσπνοια, βήχα και οι πνεύμονές του ενδέχεται να γεμίσουν με υγρό. Ένας ασθενείς είπε στις υγειονομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πως αισθάνθηκε σαν να έχει ισχυρή πίεση στο στήθος του και ένα μαξιλάρι να καλύπτει το πρόσωπό του.

Από εκείνους που νοσούν με την πάθηση, το 38% πεθαίνουν. Σε περιπτώσεις της νόσου HFRS, τα συμπτώματα εμφανίζονται γρήγορα και περιλαμβάνουν πόνο στην πλάτη και το στομάχι, καθώς και πονοκεφάλους, ρίγη, ναυτία και πυρετό. Η όρασή τους επίσης μπορεί να θολώσει και το πρόσωπό τους μπορεί να πρηστεί, να κοκκινίσει και να υποστεί φλεγμονή. Αυτή η κατάσταση μπορεί να ακολουθηθεί από χαμηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και οξεία καταπληξία, αγγειακή διαρροή και οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Ανάλογα με το είδος του χανταϊού, μεταξύ 1% και 15% των ασθενών χάνουν τη ζωή τους. Ο θάνατος του άνδρα στην Κίνα έρχεται εν μέσω του ξεσπάσματος της πανδημίας ενός νέου κορωνοϊού, που πιστεύεται πως προέρχεται από νυχτερίδες. Ο ιός, που προκαλεί την ασθένεια Covid-19, έχει εξαπλωθεί από την Κίνα σχεδόν σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης