Μετά την αποτυχία του να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Νέα Υόρκη και τις δηλώσεις που έκανε περί «έλλειψης υγιούς διαδικασίας στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχτηκε ακόμα ένα ηχηρό χαστούκι, με την αποκάλυψη της ταπεινωτικής διαδικασίας με την οποία έγινε η διαπίστευση του νέου Τούρκου πρέσβη στην Ουάσινγκτον.

Μετά από μήνες αναμονής, αντί να δώσει τα διαπιστευτήρια του στα χέρια του προέδρου των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο, ο Μουράτ Μερτζάν υποχρεώθηκε να πάει σε …εστιατόριο όπου η διαπίστευση του έγινε από την υπεύθυνη του γραφείου Ανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό το περιστατικό, το οποίο δείχνει ξεκάθαρα τις διαθέσεις του Τζο Μπάιντεν προς τον Ταγίπ Ερντογάν, συνέβη τον Απρίλιο αλλά έμεινε κρυφό για σχεδόν έξι μήνες και μόλις τώρα είδε το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας σάλο στην Τουρκία όπου έχει γίνει πρώτο θέμα στα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης.

Η ιστορία ξεκινά αμέσως μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Ο Ερντογάν αποφασίζει να στείλει άρον άρον ως πρέσβη στην Ουάσινγκτον τον Μουράτ Μερτζάν, ο οποίος δεν είναι διπλωμάτης καριέρας αλλά ένας απλός υποψήφιος βουλευτής του. Όπως επιβάλλει το πρωτόκολλο, ο Ερντογάν συντάσσει την επιστολή – διαπίστευση του Μερτζάν και στις αρχές Δεκεμβρίου ο νέος πρέσβης πετά για τις ΗΠΑ.  Όταν φτάνει, καταθέτει αντίγραφο της διαπίστευσης στο πρωτόκολλο του αμερικάνικου υπουργείο εξωτερικών και περιμένει την κλήση για να παρουσιαστεί στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ή τον αντιπρόεδρο σε κάποιες περιπτώσεις, για να του επιδώσει την πρωτότυπη επιστολή.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Έχει μπει Απρίλιος και κανένας δεν έχει επικοινωνήσει με τον Μερτζάν, μέχρι περίπου τις 20 του μήνα, λίγες μέρες πριν την επίσημη αναγνώριση από τις ΗΠΑ της γενοκτονίας των Αρμενίων. Τότε οι Αμερικάνοι τον καλούν, αλλά το ραντεβού δεν είναι για τον Λευκό Οίκο αλλά για εστιατόριο και τα διαπιστευτήρια δεν θα τα παραλάβει ο Τζο Μπάιντεν ή η Κάμαλα Χάρις, αλλά η Αμάντα Σλοτ, η οποία είναι διπλωμάτης και υπεύθυνη του γραφείου για Ανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

 

Ήταν μια εξευτελιστική διαδικασία για την Τουρκία, τον πρόεδρο της και τον νέο πρέσβη, η οποία όμως είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στις δύο χώρες. Το τελευταίο διάστημα ο Ερντογάν έκανε κυριολεκτικά τα πάντα για να γίνει δεκτός από τον Τζο Μπάιντεν. Η επίθεση φιλίας του προς τις ΗΠΑ εκφράστηκε ακόμα και με …διαφημίσεις του βιβλίου του στα φωτεινά billboards της Times Square στη Νέα Υόρκη.

Τελικά, ο Ερντογάν δεν κατάφερε να εξασφαλίσει, όχι συνάντηση, αλλά ούτε ένα τηλεφώνημα με τον Αμερικάνο πρόεδρο και απάντησε στρέφοντας ξανά το βλέμμα στη Ρωσία. Δήλωσε ότι το θέμα των πυραύλων S-400 έχει κλείσει, παρά τις ενστάσεις των ΗΠΑ, συμπλήρωσε ότι τα αεροπλάνα F-35 δεν είναι η μοναδική επιλογή που έχει η χώρα του, ενώ την Τρίτη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης