Νέο βίντεο με τον βρετανό όμηρο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014, 10:47
Νέο βίντεο με τον βρετανό όμηρο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου
Ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο Βρετανός όμηρος που έχει απαγάγει η οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα. Ο βρετανος δημοσιογράφος Τζον Κάντλι εμφανίζεται στο νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμα της οργάνωσης στην πόλη Κομπανί. Στόχος των τζιχαντιστών φαίνεται πως είναι να αποδείξουν ότι η εξτρεμιστική οργάνωση δρα ακόμη στην κουρδική συριακή πόλη.

Ο 43χρονος όμηρος διακρίνεται ανάμεσα σε ερείπια να μιλά στην κάμερα και να υποστηρίζει ότι οι «μουτζαχεντίν» (ισλαμιστές μαχητές) δεν έχουν υποχωρήσει. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πότε γυρίστηκε το βίντεο αυτό. Ωστόσο ο Κάντλι αναφέρεται σε πληροφορίες που μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο BBC στις 17 Οκτωβρίου και σε δηλώσεις του εκπροσώπου του Πενταγώνου, μία ημέρα νωρίτερα.

Στο βίντεο φαίνονται επίσης μια σειρά από σιταποθήκες με την τουρκική σημαία, εικόνα που αντιστοιχεί με εκείνην της περιοχής από την απέναντι πλευρά των συνόρων. Υπάρχουν επίσης εικόνες τραβηγμένες από αέρος και αναγράφεται ότι τις τράβηξε «ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος του στρατού του Ισλαμικού Χαλιφάτου». Σε αυτές διακρίνονται συντρίμμια στους δρόμους του Κομπανί.

Δείτε το βίντεοΟ Βρετανός όμηρος, ο οποίος έχει εμφανιστεί και σε παλαιότερα βίντεο του Χαλιφάτου, διαψεύδει τις πληροφορίες ότι οι τζιχαντιστές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από την κουρδική πόλη, λέγοντας ότι ελέγχουν ακόμη τις ανατολικές και νότιες συνοικίες της.

Από τις 17 Οκτωβρίου οι μάχες συνεχίζονται μέσα και γύρω από το Κομπανί, το οποίο υπερασπίζονται οι Κούρδοι μαχητές με την υποστήριξη αεροπορικών επιδρομών από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Την Δευτέρα σε τέσσερις επιδρομές εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών καταστράφηκαν «πέντε οχήματα και ένα κτίριο», όπως ανέφερε ο αμερικανικός στρατός.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τα πλήγματα αυτά «επιβράδυναν την προώθηση» του ΙΚ όμως η κατάσταση παραμένει ρευστή.

Ο Τζον Κάντλι απήχθη στη Συρία τον Νοέμβριο του 2012 ενώ κάλυπτε τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα αυτή. Οι τζιχαντιστές έχουν ήδη εκτελέσεις άλλους τέσσερις ομήρους, δύο Αμερικανούς και δύο Βρετανούς. Στα προηγούμενα βίντεο ο Κάντλι εμφανιζόταν καθισμένος σε ένα γραφείο, με την πορτοκαλί φόρμα των κρατουμένων, να μιλά σε μια σταθερή κάμερα απέναντί του. Στο σημερινό βίντεο όμως είναι αξύριστος και βρίσκεται έξω, ντυμένος με ένα μαύρο πουκάμισο - το χρώμα των τζιχαντιστών του Χαλιφάτου.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014, 11:07