Νέα πυρά κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι η χώρα έδειξε πως δεν είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υπογράμμισε ότι η Άγκυρα αναμένει «συγγνώμη» από τη Γαλλία.

Ο Τούρκος υπουργός, μιλώντας σήμερα, Πέμπτη, στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστήριξε ότι η «Γερμανία μας ζήτησε να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία» αλλά «αυτοί έδειξαν ότι δεν ήταν έτοιμοι για διάλογο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις δηλώσεις του, που έγιναν μέσω βιντεοδιάσκεψης, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη για αποκλιμάκωση και για διάλογο «χωρίς προϋποθέσεις» με την Ελλάδα και την ΕΕ, όπως είπε.

Υποστήριξε όμως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δικαιοδοσία σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορα και ότι θα πρέπει να μείνει αμερόληπτη στη διαμάχη της Τουρκίας με την Ελλάδα.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών «η Ελλάδα έχασε την αξιοπιστία της». Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που παρενοχλεί τα τουρκικά πλοία, κατηγορώντας εξίσου Ελλάδα και Κύπρο για «μαξιμαλιστικούς στόχους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου, η Ελλάδα και η Κύπρος «δηλητηριάζουν τις σχέσεις ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία», καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, οι συμφωνίες τόσο της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας με γειτονικές χώρες, όπως με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιθυμεί να συνεχιστεί ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές, κάτι που είχε ξεκινήσει την εποχή της κυβέρνησης Τσίπρα.

Αναλύοντας τη θέση της Τουρκίας, είπε ότι η στρατηγική της έχει δύο διαστάσεις: αφενός τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών με βάση το Διεθνές Δίκαιο και αφετέρου την προστασία των Τουρκοκυπρίων και των δικαιωμάτων τους.

Όσον αφορά μια πιθανή προσφυγή στη Χάγη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι θα πρέπει να προηγηθούν διερευνητικές επαφές «για όλα τα ανοιχτά θέματα» και μια διμερής συμφωνία. «Αν έχει η ελληνική πλευρά προϋποθέσεις, θα έχουμε κι εμείς», είπε, τονίζοντας ότι η Άγκυρα «δεν αποκλείει τίποτα».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης