Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τα πυραυλικά συστήματα S-400 που αγοράστηκαν από τη Ρωσία.

«Η Ουάσινγκτον δεν έχει ιδέα με ποιον έχει να κάνει», τόνισε την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος, προχωρώντας σε μια ακόμα προκλητική δήλωση ως απάντηση στην κριτική των ΗΠΑ για το αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μας είπατε να στείλουμε τους S-400 πίσω στη Ρωσία. Αλλά δεν είμαστε κράτος – παρίας, είμαστε η Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας. 

Την ίδια ώρα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει από το ΝΑΤΟ να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις έναντι των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400, αντί να ασκεί κριτική σε σχέση με την αγορά του οπλισμού. 

«Οι δοκιμές των S-400 θα συνεχίσουν να γίνονται»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε επιβεβαιώσει τη δοκιμή του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 στην περιοχή της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα την Παρασκευή, τονίζοντας μάλιστα ότι ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη.

«Οι δοκιμές ήταν σωστές, έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται. Η προσέγγιση των ΗΠΑ δεν είναι δεσμευτική για μας για κανέναν λόγο, γιατί τι νόημα έχει να τους έχουμε αν δεν τους δοκιμάσουμε; Φυσικά και δεν πρόκειται να συμβουλευτούμε τις ΗΠΑ γι’ αυτό το ζήτημα. Όχι μόνο για τους S-400, αλλά για πολλά από τα βαρέα και ελαφριά όπλα μας. Για μερικά από αυτά που έχουν αγοραστεί από τις ΗΠΑ, έχουμε ήδη πραγματοποιήσει δοκιμές και τώρα με παρόμοιο τρόπο θα συνεχίσουμε τις δοκιμές και τις ασκήσεις», δήλωσε ο Ερντογάν στην τουρκική δημόσια τηλεόραση TRT.

Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στους ελληνικούς S-300, σημειώνοντας πως η Ουάσιγκτον δεν ρωτάει την Αθήνα για αυτούς τους πυραύλους. «Προφανώς το ρωσικό όπλο που έχουμε τους ενοχλεί. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον δρόμο μας», τόνισε. 

Έντονη αντίδραση των ΗΠΑ

Από την πλευρά των ΗΠΑ, εκπρόσωπος του State Department, δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες στις προσδοκίες τους ότι οι S-400 δεν θα πρέπει να γίνουν λειτουργικοί. Ήμασταν επίσης ξεκάθαροι για τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για τη σχέση ασφαλείας μας εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα». 

«Η δοκιμή του ρωσικού συστήματος S-400 είναι απαράδεκτη συμπεριφορά από σύμμαχο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ). Βλάπτει περαιτέρω τη συμμαχία και αποτελεί άμεση απειλή για τα μαχητικά F-35 και τα συστήματα άλλων συμμάχων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Επιπλέον, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είχε δηλώσει ότι «οποιαδήποτε δοκιμή του συστήματος αεράμυνας S-400 θα ήταν λυπηρή».

Ο «τρομοκράτης» Ερντογάν

Παράλληλα, θύελλα αντιδράσεων στην τουρκική κυβέρνηση προκάλεσε η ανάρτηση του Ολλανδού πολιτικού, βουλευτή και αρχηγού αντι-Ισλαμικού κόμματος, Geert Wilders, o οποίος πόσταρε ένα σκίτσο του Ερντογάν να φέρει μια βόμβα, χαρακτηρίζοντάς τον «τρομοκράτη». 

Νέα επίθεση Ερντογάν σε Μακρόν

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα, πως ο Εμανουέλ Μακρόν «έχασε το δρόμο του», στη διάρκεια του δεύτερου επεισοδίου σκληρής κριτικής που άσκησε σε βάρος του Γάλλου προέδρου, μέσα σε ένα διήμερο και αναφορικά με τη μεταχείριση των μουσουλμάνων.

Χθες, ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως ο Μακρόν έχει πρόβλημα με τους μουσουλμάνους και χρειάζεται ψυχοθεραπεία – μία φραστική επίθεση που προκάλεσε την αντίδραση της Γαλλίας και την ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή από την Άγκυρα.

«Το άτομο που διοικεί τη Γαλλία έχασε το δρόμο του. Μιλάει για τον Ερντογάν όλη την ημέρα. Κοίταξε πρώτα τον εαυτό σου και πού πηγαίνεις. Είπα στην Καισάρεια χθες, ότι ο αυτός [ο Μακρόν] είναι περιστατικό και ότι πρέπει πραγματικά να εξεταστεί [ιατρικά]», δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική του ομιλία, στην επαρχία της Μαλάτειας, στα ανατολικά της Τουρκίας.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης