Λίγες μέρες μετά την κατάρριψη ενός τουρκικού μαχητικού F4 από τη συριακή αεράμυνα, σημειώθηκε άλλο ένα αεροπορικό επεισόδιο ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία πάνω από τη Μεσόγειο, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Συγκεκριμένα, αεροπλάνο έρευνας και διάσωσης, τύπου Casa CN-235 του τουρκικού στρατού, που συμμετείχε στις έρευνες για τους δύο πιλότους του F-4, εγκλωβίσθηκε από ένα συριακό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας. Το σύστημα άμυνας περιλαμβάνει ένα ραντάρ και πυραύλους, αλλά ευτυχώς δεν εκτοξεύθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι γνωστό αν το αεροπλάνο βρισκόταν τη στιγμή του επεισοδίου αυτού μέσα στον συριακό εναέριο χώρο, δηλαδή σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων από τη συριακή ακτή, ή στον διεθνή εναέριο χώρο.

Την ίδια ώρα, Σύροι πολίτες εγκαταλείπουν από το πρωί περιοχές της πρωτεύουσας εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών με στόχο περιοχές στα προάστια της Δαμασκού, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Στην επαρχία Χομς της Κεντρικής Συρίας οι βομβαρδισμοί, που συνεχίζονται και σήμερα για τρίτη εβδομάδα, στις συνοικίες Καλιντίγια και Ντέιρ Μπααλαμπά, είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν 12, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο ακτιβιστής Όμαρ Χόμσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ύστερα από μία μέρα σφοδρών βομβαρδισμών στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζουρ, οι ακτιβιστές περιέγραψαν την κατάσταση ως «καταστροφική».

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ βομβαρδίζουν από νωρίς το πρωί συνοικίες της πόλης Χομς στην Κεντρική Συρία, ενώ η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει την προσπάθεια να εισέλθει στην πόλη, για να απομακρύνει παγιδευμένους κατοίκους και τραυματίες.

Οι κάτοικοι της Χομς απηύθυναν έκκληση προς τους διεθνείς οργανισμούς, καταγγέλλοντας ότι είναι στόχος γενοκτονίας εδώ και τρεις εβδομάδες.

Η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση έχουν διακοπεί, ενώ η έλλειψη φαρμάκων εμποδίζει την περίθαλψη των τραυματιών.

Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης