Έναν ύποπτο συνέλαβε η γερμανική αστυνομία μετά τη δολοφονική επίθεση που έγινε έξω από μπαρ στο Χανάου της περιοχής Έσσης το βράδυ της Τετάρτης, κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα άτομα και τραυματίστηκαν σοβαρά τουλάχιστον πέντε από τους θαμώνες. «Ένας από τους πιο σοβαρά τραυματισμένους ανθρώπους υπέκυψε σήμερα το πρωί, με αποτέλεσμα ο απολογισμός των θυμάτων των δύο επιθέσεων να αυξηθεί σε εννέα» δήλωσε εκπρόσωπος των αρχών.

Νεκρός είναι και ο δράστης της επίθεσης, σύμφωνα με την αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 22:00 (τοπική ώρα) το βράδυ της Τετάρτης, όταν άνδρες που βρίσκονταν έξω από μπαρ με ναργιλέδες στο κέντρο της πόλης έγιναν στόχος πυρών από διερχόμενο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, σε αυτή την επίθεση αρχικά έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, πιθανότατα κουρδικής καταγωγής.

Το χρονικό της επίθεσης

Η πρώτη επίθεση είχε στόχο θαμώνες έξω από μπαρ με ναργιλέδες, το Midnight, στην καρδιά της πόλης των περίπου 90.000 κατοίκων. Σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά σε αυτή την πρώτη επίθεση, περί τις 22:00 (τοπική ώρα· 23:00 ώρα Ελλάδας). Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν σε γερμανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για περίπου δέκα πυροβολισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο φερόμενος ως δράστης έφυγε με αυτοκίνητο από το σημείο προς την κατεύθυνση της Πλατείας Κουρτ Σουμάχερ, στη συνοικία Κέσελστατ, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ακολούθησε δεύτερο τουφεκίδι, με «τουλάχιστον πέντε σοβαρά τραυματίες», σύμφωνα με τον αρχικό απολογισμό των αρχών. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση στο πρώτο μπαρ και πέντε μπροστά στο δεύτερο, το Arena Bar.

Ο δράστης άνοιξε πυρ εναντίον ανθρώπων στον χώρο που κάπνιζαν, σκοτώνοντας πέντε, ανάμεσά τους και μία γυναίκα, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, που πρόσθεσε πως τα θύματα ήταν κουρδικής καταγωγής.

Τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους «τους ξέραμε εδώ και χρόνια» είπε ο γιος του ιδιοκτήτη ενός από τα μπαρ στο Γερμανικό Πρακτορείο. Δύο υπάλληλοι του μπαρ είναι ανάμεσα στα θύματα, συνέχισε. «Είναι σοκ για τους πάντες» πρόσθεσε.

Για «αληθινό σενάριο φρίκης» μίλησε η συντηρητική βουλευτής της περιφέρειας Κάτια Λάικερτ, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Χανάου Κλάους Καμίνσκι μίλησε για «φοβερή νύχτα, που θα μας στοιχειώνει για πάρα πολύ καιρό», ενώ προέτρεψε τους πάντες να αποφεύγουν τη «σεναριολογία» και τους κατοίκους να δείξουν «σύνεση».

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη παραμένει μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στο Χανάου της Έσσης για τον εντοπισμό ύποπτων προσώπων που ενδεχομένως να συνδέονται με την επίθεση.

Όπως μετέδωσε αρχικά το τηλεοπτικό δίκτυο RTL, τα θύματα βρίσκονταν έξω από τα συγκεκριμένα καταστήματα, ενώ η Ραδιοφωνία της Έσσης μετέδωσε ότι υπάρχει και άλλο σημείο όπου διαπράχθηκε επίθεση στο κέντρο της πόλης.

Ο ύποπτος για τη διάπραξη των επιθέσεων βρέθηκε «νεκρός μέσα στο σπίτι του», ανακοίνωσε η αστυνομία. Ωστόσο οι αρχές δεν έχουν διευκρινίσει ακόμη κάτω από ποιες συνθήκες έχασε τη ζωή του. Στην κατοικία του εντοπίστηκε άλλο ένα πτώμα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η μεγάλη δύναμη της αστυνομίας που αναπτύχθηκε εσπευσμένα στην πόλη εντόπισε επίσης ένα αυτοκίνητο με πυρομαχικά και γεμιστήρες στο εσωτερικό του, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο. Ο ύποπτος, κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, ήταν Γερμανός και είχε άδεια κυνηγιού.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε περίπου τριάντα οχήματα της αστυνομίας να αναχωρούν από το αστυνομικό τμήμα του Χανάου, περίπου είκοσι χιλιόμετρα από τη Φρανκφούρτη, ενώ αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως είδαν βαριά οπλισμένους αστυνομικούς στην πόλη.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως υπήρχαν και άλλοι δράστες» ανέφερε η γερμανική αστυνομία μέσω Twitter.

Πού εστιάζει η αστυνομία

Το κίνητρο των επιθέσεων αυτών δεν είναι ακόμη επισήμως γνωστό, διευκρίνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Ωστόσο, όπως ανέφερε σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild στην ηλεκτρονική της έκδοση, ο φερόμενος ως δράστης εξέφρασε ακροδεξιές απόψεις σε επιστολή του που βρέθηκε στο σπίτι του.

Η Γερμανία έγινε στόχος τα τελευταία χρόνια πολλών τζιχαντιστικών επιθέσεων, ανάμεσα στις οποίες μία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 12 ανθρώπους στην καρδιά του Βερολίνου τον Δεκέμβριο του 2016.

Ωστόσο είναι η απειλή της τρομοκρατίας της άκρας δεξιάς αυτή που ανησυχεί περισσότερο τις γερμανικές αρχές το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά τον φόνο του Βάλτερ Λούμπκε, τοπικού στελέχους του CDU της Άνγκελα Μέρκελ, τον περασμένο Ιούνιο. Βασικός ύποπτος για τη δολοφονία αυτή είναι ένας νεοναζί που έχει συλληφθεί.

Την Παρασκευή, 12 μέλη μιας μικρής οργάνωσης της άκρας δεξιάς συνελήφθησαν στο πλαίσιο ευρείας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης. Τους βαρύνουν υποψίες ότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον τεμενών, όπως αυτές που έγιναν στο Κράιστσερτς, στη Νέα Ζηλανδία, τον Μάρτιο του 2019, στα οποία είχαν σκοτωθεί 51 άνθρωποι. Έχουν προφυλακιστεί.

Τον Οκτώβριο, εξτρεμιστής της δεξιάς και αρνητής του Ολοκαυτώματος αποπειράθηκε να διαπράξει επίθεση εναντίον συναγωγής στη Χάλε, σφαγή που αποφεύχθηκε παρά λίγο.

Στη Δρέσδη, στην πάλαι ποτέ ΓΛΔ, οκτώ νεοναζί δικάζονται εξάλλου τους τελευταίους σχεδόν πέντε μήνες, διότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον ξένων, καθώς και πολιτικών.

Για τους παραπάνω λόγους, από την πρώτη στιγμή στην περιοχή μετέβησαν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και δύο ελικόπτερα, ενώ στο Χανάου έφθασαν επίσης ενισχύσεις από τη Βαυαρία.

 

Μιλώντας στην εφημερίδα Bild, ο δήμαρχος της πόλης των 98.000 κατοίκων Κλάους Καμίνσκι δήλωσε συγκλονισμένος και επισήμανε ότι η (χθεσινή) νύχτα ήταν «η χειρότερη που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί».

Παρότρυνε ωστόσο τους πολίτες του Χανάου να μην κάνουν αυθαίρετες εικασίες πριν εξιχνιαστεί η υπόθεση.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης