Ένας Νοτιοαφρικανός αστυνομικός βρήκε τον θάνατο από ματσέτα (μακρύ μαχαίρι) σήμερα κατά την επιχείρηση των αρχών ασφαλείας να σταματήσουν τις συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων εργατικών σωματείων μεταλλωρύχων στο τρίτο μεγαλύτερο ορυχεία λευκόχρυσου στον κόσμο, στο Λονμίν, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο διήμερο τέσσερις εργαζόμενοι και άλλοι έξι έχουν τραυματισθεί όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Επιβεβαιώνουμε πως ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του στο σημείο των επεισοδίων μετά από χτύπημα που δέχθηκε από μαχαίρι πάνγκα», την παραδοσιακή νοτιοαφρικανική ματσέτα, τόνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Θουλάνι Νγκουμπάνε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον γ.γ. της Εθνικής Ένωσης Μεταλλωρύχων (UNM) Φρανς Μπαλένι, «τέσσερις εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους από χθες, Κυριακή. Δύο ανήκαν στο προσωπικό ασφαλείας και δύο ήταν άνθρωποι που ήθελαν να πιάσουν δουλειά».

Κατά τον ίδιον, ορισμένα από τα θύματα στο ορυχείο Λονμίν, περίπου 100 χλμ. από το Γιοχάνεσμπουργκ, βρήκαν τον θάνατο από αιχμηρά αντικείμενα.

Η εταιρεία Λονμίν, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, επιβεβαίωσε χθες με ανακοίνωσή της τον θάνατο των δύο φρουρών ασφαλείας, κατά τη διάρκεια «παράνομης στάσης εργασίας και διαδήλωσης την Παρασκευή», την οποία πραγματοποίησαν 3.000 μεταλλωρύχοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την εταιρεία, η απεργία «σύντομα εκτραχηλίστηκε σε αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες φατρίες».

Όπως τόνισε υπεύθυνος για την υγεία και την ασφάλεια εργασίας της Ένωσης Μεταλλωρύχων, ο ένας από τους εργαζόμενους βρέθηκε χτυπημένος έως θανάτου στην κατοικία του. Ένας άλλος, ο οποίος θέλησε να ξαναπιάσει δουλειά χθες βράδυ, βρέθηκε νεκρός σήμερα το πρωί, θύμα πολλαπλών πυροβολισμών.

«Δέκα εργαζόμενοι δέχθηκαν επίθεση, τέσσερις βρήκαν τον θάνατο», πρόσθεσε. Η αντιπαλότητα ανάμεσα στην Εθνική Ένωση Μεταλλωρύχων και μία νεότερη ένωση, την Ένωση του Συνεταιρισμού Μεταλλωρύχων και Οικοδόμων (AMCU), έχει αποτελέσει αιτία για σοβαρές συγκρούσεις σε νοτιοαφρικανικά ορυχεία στη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης