Τρία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων του Τσαντ που συμμετείχαν στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Μάλι (MINUSMA) σκοτώθηκαν και άλλα τέσσερα τραυματίστηκαν σοβαρά χθες Κυριακή όταν τα οχήματά τους χτυπήθηκαν από νάρκες στο βόρειο τμήμα της χώρας της δυτικής Αφρικής, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Δύο οχήματα της δύναμης του Τσαντ που έχει αναπτυχθεί στο Μάλι στο πλαίσιο της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών εκτελούσαν περιπολία ρουτίνας όταν χτυπήθηκαν από τις νάρκες στην Αγκελόκ, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η MINUSMA ενημέρωσε με ανακοίνωσή της ότι ο απολογισμός ανέρχεται σε τρεις κυανόκρανους νεκρούς και τέσσερις βαριά τραυματισμένους.

«Πρέπει να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εντοπίσουμε και να συλλάβουμε τους υπεύθυνους για αυτή την τρομοκρατική ενέργεια ώστε να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», τόνισε ο επικεφαλής της MINUSMA, ο Μαχάματ Σάλεχ Αναντίφ, «υποκλινόμενος» στους «θαρραλέους κυανόκρανους που έδωσαν τη ζωή τους για την ειρήνη στο Μάλι».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο τις επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον οχηματοπομπής» της MINUSMA, γνωστοποίησε με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Γενικός Γραμματέας υπενθυμίζει ότι οι επιθέσεις οι οποίες στοχοθετούν τις ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να αποτελούν εγκλήματα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου. Προτρέπει τις Αρχές του Μάλι να μη φεισθούν καμιάς προσπάθειας για να ταυτοποιηθούν οι δράστες των επιθέσεων αυτών και να προσαχθούν το ταχύτερο ενώπιον της δικαιοσύνης», προστίθεται στο κείμενο.

Η MINUSMA έχει αναπτύξει περίπου 13.000 στρατιωτικούς στο Μάλι, θέατρο από το 2012 μιας κρίσης που αλλάζει συνεχώς μορφές, έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους κι έχει εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες άλλους.

Μολονότι συνήφθη το 2015 συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αυτονομιστές αντάρτες του βορρά, η χώρα παραμένει βυθισμένη σε πολυδιάστατη κρίση, με επιθέσεις τζιχαντιστικών οργανώσεων, με εντάσεις μεταξύ φυλών, που υποκινούν ή αναμοχλεύουν οι τζιχαντιστές, αλλά και με το λαθρεμπόριο κάθε λογής να υπονομεύει την κρατική εξουσία, που περιορίζεται σε μέρος της επικράτειας.

Τα τελευταία χρόνια, η βία εξαπλώθηκε από τον βορρά στο κέντρο της χώρας, καθώς και σε γειτονικά κράτη, στον Νίγηρα και στην Μπουρκίνα Φάσο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης