Εμπορικό πλοίο προσέκρουσε με δύναμη πάνω στον πύργο ελέγχου κατά την είσοδό του στο λιμάνι της Γένοβας στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνονται σε δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica», κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες το «Jolly Nero» έπεσε πάνω στο κτήριο, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο κενό ο ανελκυστήρας μέσα στον οποίο βρίσκονταν τουλάχιστον 10 υπάλληλοι. Μέχρι στιγμής τρεις άνθρωποι είναι νεκροί, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας, την ίδια στιγμή που τέσσερις ακόμη αγνοούνται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, το ναυτικό δυστύχημα σημειώθηκε περίπου στις 23.00 το βράδυ της Τρίτης του Πάσχα, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η αλλαγή βάρδιας.

Πρώτες εικόνες από τον τόπο της τραγωδίας

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση «Rai», η  πρόσκρουση οφείλεται σε μηχανική βλάβη, η οποία παρουσιάστηκε την ώρα που το πλοίο έμπαινε στο λιμάνι, με αποτέλεσμα δύο από τις μηχανές του να σταματήσουν να λειτουργούν. Όπως έγινε γνωστό, έξι άνθρωποι έχουν μεταφερθεί με τραύματα στα νοσοκομεία «Galliera» και «Villa Scassi», εκ των οποίων οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρώτες εικόνες δείχνουν τμήμα του πύργου ελέγχου να έχει καταρρεύσει, με πλήθος πυροσβεστικών οχημάτων και περιπολικών να βρίσκονται στο σημείο, μαζί με στελέχη της ιταλικής Ακτοφυλακής. Στις έρευνες συνδράμουν και δύο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων κάτω από ερείπια κτηρίων σε σεισμόπληκτες περιοχές.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως ο πύργος ελέγχου έχει πάρει κλίση 45 μοιρών, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποιος κίνδυνος κατάρρευσής του.


(Ο πύργος ελέγχου στο λιμάνι της Γένοβας)


(Το τμήμα του πύργου που κατέρρευσε)


(Το πλοίο «Jolly Nero»)

Στο σημείο βρίσκονται μεταξύ άλλων και δύτες, οι οποίοι ερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή τον βυθό μπροστά από το σημείο της πρόσκρουσης, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν οι αγνοούμενοι. Την ίδια στιγμή, ένα ελικόπτερο της Ακτοφυλακής πετάει συνεχώς πάνω από τον μόλο του λιμανιού, ρίχνοντας φως μέσω προβολέων στην επιφάνεια της θάλασσας, καθώς το σκοτάδι στην περιοχή είναι πυκνό.

Εικόνες που μετέδωσε η Rai δείχνουν ασθενοφόρα να απομακρύνονται από το λιμάνι με αναμμένες τις σειρήνες.

Το πλοίο ανήκει στη «Ignazio Messina & Co», με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, Stefano Messina, να σπεύδει στον τόπο της τραγωδίας και με δάκρυα στα μάτια να δηλώνει σε δημοσιογράφους:

«Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι. Δεν έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο».

Το «Jolly Nero» έχει μήκος σχεδόν 240 μέτρα και εκτόπισμα 40.500 τόνων. Είχε αποπλεύσει από τη Σικελία.
 
Επιμέλεια: Σοφία Χρονοπούλου – Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης