Τα πτώματα 22 μεταναστών ανασύρθηκαν από την Ερυθρά Ημισέληνο στη θάλασσα, στα ανοικτά της Ζουάρας, πόλης στη δυτική Λιβύη, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

«22 πτώματα ανακτήθηκαν από τη λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνο στη Ζουάρα», ανέφερε μέσω Twitter ο Φεντερίκο Σόντα, επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στη Λιβύη. Μεταφόρτωσε μια φωτογραφία που εικονίζει μαύρους σάκους με πτώματα, παραταγμένους στην παραλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτοί οι οδυνηροί θάνατοι είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής ολοένα πιο σκληρής έναντι των ανθρώπων που προσπαθούν να σωθούν από ένοπλες συρράξεις και την ακραία φτώχεια και της έλλειψης ανθρωπιστικής μεταχείρισης των μεταναστευτικών ροών», πρόσθεσε.

Την Τετάρτη, ο ΔΟΜ και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους πως 37 μετανάστες που διασώθηκαν από αλιείς εξήγησαν πως άλλοι 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν η μηχανή του πλεούμενου στο οποίο είχαν επιβιβαστεί εξερράγη στα ανοικτά της Ζουάρας.

«Δεδομένου του ναυαγίου που αναφέρθηκε, είναι πιθανό» να πρόκειται για κάποιους από τους ανθρώπους αυτούς, εκτίμησε χθες Κυριακή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σάφα Μσέλι, εκπρόσωπος του ΔΟΜ στη Γενεύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα πτώματα που ανακτήθηκαν ανήκαν όλα σε Αφρικανούς άνδρες αλλά δεν έχουμε ακόμη διευκρινίσεις για τις εθνικότητές τους», διευκρίνισε.

Πρόκειται για «ακόμη μια υπενθύμιση του κινδύνου που ενέχει αυτό το ταξίδι, των κινδύνων που οι απελπισμένοι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν για να σωθούν από τη βία και την ακραία φτώχεια», υπογράμμισε η κυρία Μσέλι.

Οι ανεπαρκείς δυνατότητες ως προς τη διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης εγείρουν «μεγάλη ανησυχία ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε θανάτους και τραγωδίες που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», πρόσθεσε.

Παρά τη βία και το χάος μετά την πτώση το 2011 του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, η Λιβύη παραμένει σημαντικός κόμβος διέλευσης για τους μετανάστες οι οποίοι προσπαθούν να σωθούν από εστίες αστάθειας σε άλλες περιοχής της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής καταφεύγοντας στην Ευρώπη. Δεκάδες ναυάγια έχουν γίνει στα ανοικτά της Λιβύης τα τελευταία χρόνια.

Οι αναχωρήσεις μεταναστών από τις λιβυκές ακτές αυξήθηκαν κατά σχεδόν 300% μεταξύ του Ιανουαρίου και του Απριλίου του 2020 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πάνω από 100.000 μετανάστες προσπάθησαν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη και πάνω από 1.200 εξ αυτών έχασαν τις ζωές τους στη θάλασσα, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης