Τουλάχιστον επτά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και άλλα δώδεκα τραυματίστηκαν σήμερα σε συγκρούσεις με λιποτάκτες στο δρόμο που συνδέει τη Ντεράα με τη Δαμασκό, όπως ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η επίθεση των λιποτακτών σημειώθηκε την ώρα που τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που επέβαιναν σε δύο λεωφορεία, περνούσαν μία γέφυρα», πρόσθεσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν επικεφαλής του Παρατηρητηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως η επιστροφή των αράβων παρατηρητών στη Συρία «είναι στη σωστή κατεύθυνση με την προϋπόθεση ότι θα μπορέσουν να εκτελέσουν πλήρως και ελεύθερα την αποστολή τους», ενώ πρόσθεσε ότι τάσσεται υπέρ της διάσκεψης που θέλει να διοργανώσει η Τουρκία.

Αυτοί οι παρατηρητές, «πρέπει κυρίως να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα και να έχουν επαφές με όποιον χρειάζεται», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπερνάρ Βαλερό.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο Αραβικός Σύνδεσμος σκοπεύει να στείλει εκ νέου παρατηρητές στη Συρία στο πλαίσιο μίας κοινής αποστολής με τον ΟΗΕ με έναν κοινό ειδικό απεσταλμένο. Το συγκεκριμένο σχέδιο μάλιστα έχει ήδη κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η συνεργασία μεταξύ του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στο πλαίσιο αυτής της επιστροφής πρέπει να επιτρέψει (στην αποστολή) να συνεχίσει το έργο της με αποτελεσματικό και αξιόπιστο τρόπο», πρόσθεσε ο Βαλερό.

Εξάλλου η Γαλλία τάσσεται υπέρ της «πρωτοβουλίας της Τουρκίας», η οποία επιθυμεί να διοργανώσει μία διεθνή διάσκεψη «το συντομότερο δυνατό» για τη συριακή κρίση.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, «έλαβε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με όλους τους ομολόγους του, κυρίως τον (τούρκο Αχμέτ) Νταβούτογλου, σε όλες τις χώρες που επιθυμούν να σταματήσει η καταστολή στη Συρία και να εφαρμοστεί το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου», επεσήμανε ο Βαλερό χωρίς να διευκρινίσει με ποιους υπουργούς μίλησε ο Ζιπέ.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης