Για την ανάγκη οικοδόμησης «νέας τάξης ασφάλειας» μαζί με το ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία μίλησε σήμερα ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, παρουσιάζοντας ενώπιον της Ολομέλειας τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ και τάχθηκε υπέρ ενός «ειλικρινούς και απαιτητικού διαλόγου με τη Μόσχα».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να προωθήσει μια πρόταση για την οικοδόμηση μιας νέας τάξης ασφάλειας και σταθερότητας, ως Ευρωπαίοι προς Ευρωπαίους, σε συνεργασία με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ», είπε ο Μακρόν, πρόταση που θα συνοδευθεί από «έναν ειλικρινή και απαιτητικό διάλογο» με τη Μόσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ένωση πρέπει να διασφαλίσει και να υπερασπισθεί την ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας απέναντι στη Ρωσία. «Η ασφάλεια στην ήπειρό μας είναι αδιαχώριστη», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να προσδιορίσουν τις δικές τους σταθερές ασφαλείας και να διασφαλίσουν ότι γίνονται σεβαστές.

«Οι προσεχείς εβδομάδες πρέπει να μας οδηγήσουν στην ολοκλήρωση μιας ευρωπαϊκής πρότασης για την οικοδόμηση μιας νέας τάξης ασφάλειας και σταθερότητας. Οφείλουμε να την οικοδομήσουμε μεταξύ Ευρωπαίων, στη συνέχεια να τη μοιραστούμε με τους συμμάχους μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για να την προτείνουμε έπειτα για διαπραγμάτευση στη Ρωσία», εξήγησε.

«Η ασφάλεια της ηπείρου μας απαιτεί έναν στρατηγικό επανεξοπλισμό της Ευρώπης μας ως δύναμης ειρήνης και ισορροπίας, κυρίως στο πλαίσιο του διαλόγου με τη Ρωσία», συνέχισε ο Μακρόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό που μας χρειάζεται να οικοδομήσουμε είναι μια ευρωπαϊκή τάξη βασισμένη σε αρχές και κανόνες που ακολουθούμε και που έχουμε ενεργοποιήσει όχι εναντίον ούτε χωρίς, αλλά μαζί με τη Ρωσία εδώ και 30 χρόνια», επισήμανε.

Μεταξύ των αρχών αυτών, ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε «στην απόρριψη της προσφυγής στη βία, της απειλής, του εξαναγκασμού, στην ελεύθερη επιλογή για τα κράτη να συμμετέχουν σε οργανισμούς, σε συμμαχίες, σε διευθετήσεις ασφαλείας της επιλογής τους, στο απαραβίαστο των συνόρων, στην εδαφική ακεραιότητα των κρατών, στην απόρριψη των σφαιρών επιρροής».

«Συνεχίζουμε μαζί με τη Γερμανία, στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία), να αναζητούμε πολιτική λύση στη διένεξη στην Ουκρανία, που παραμένει γενεσιουργός αιτία των σημερινών εντάσεων», κατέληξε ο Εμανουέλ Μακρόν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης