Tουλάχιστον 13 φοιτήτριες από διάφορες χώρες σκοτώθηκαν στην Ισπανία σε ένα δυστύχημα με το λεωφορείο όπου επέβαιναν και στο οποίο τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι άνθρωποι, ενώ επέστρεφαν από εορταστικές εκδηλώσεις.

Συνολικά 34 τραυματίες έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία και νοσηλεύονται έπειτα από μετωπική σύγκρουση του πούλμαν με ένα άλλο όχημα. Ο οδηγός προέβη σε έναν απότομο ελιγμό, σύμφωνα με τις Αρχές της Καταλονίας, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ισπανίας, όπου συνέβη το τροχαίο δυστύχημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διευθυντής του περιφερειακού Υπουργείου Υγείας της Καταλονίας Τονί Κομίν ανακοίνωσε ότι έξι τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η πλειονότητα των επιβατών του λεωφορείου είχε εγγραφεί σε πανεπιστήμια της Καταλονίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, σύμφωνα με τον ομόλογο του καταλανικού Υπουργείου Εσωτερικών Χόρδι Χανέ.

Οι 13 νεκροί είναι όλες γυναίκες, ανακοίνωσε ο ίδιος. Τα στοιχεία εννέα εξ αυτών ταυτοποιήθηκαν, πρόσθεσε ο Χανέ, ενώ αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα ή τις εθνικότητές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν θα δημοσιεύσουμε κανέναν κατάλογο που δεν έχει απόλυτα διασταυρωθεί» τόνισε ο αξιωματούχος.

Οι επιβάτες, άνδρες και γυναίκες, ήταν ηλικίας 20 έως 32 ετών και προέρχονταν από 20 διαφορετικές χώρες.

Oι Αρχές διευκρίνισαν ότι ήλθαν σε επαφή με τα προξενεία της Γερμανίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Φινλανδίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας, της Ιαπωνίας, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας, της Παλαιστίνης, του Περού, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Βρετανίας, της Σουηδίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Ουκρανίας.

Επιπλέον, όπως επισήμανε η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας σε μια ανακοίνωση κι αναμεταδίδουν ισπανικά μέσα ενημέρωσης, «σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο λεωφορείο επέβαιναν φοιτητές από την Ουγγαρία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Τσεχία, τη Βρετανία, την Ιταλία, το Περού, τη Βουλγαρία, την Πολωνία, την Ιρλανδία, την Ιαπωνία, την Ουκρανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Παλαιστίνη, την Τουρκία και την Ελλάδα».

Προστίθεται ότι δύο χώρες -η Νέα Ζηλανδία και η Φινλανδία- βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία της επιβεβαίωσης.

«Γνωρίζουμε ότι μια οικογένεια από την Ιταλία βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Βαρκελώνη» είπε ο Χανέ.

«Φοβόμαστε ότι μεταξύ των νεκρών υπάρχουν επτά που ενδέχεται να είναι Ιταλοί. Δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι, καθώς οι διαδικασίες ταυτοποίησης βρίσκονται σε εξέλιξη» δήλωσε μία εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας στη Ρώμη.

«Είναι συντετριμμένος για τα θύματα από την Ιταλία και τους υπόλοιπους νέους οι ζωές των οποίων καταστράφηκαν στο δυστύχημα στην Ισπανία» έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στο Twitter.

Αρνητικό το τεστ για αλκοόλ

Ο οδηγός επέζησε από το δυστύχημα και ανακρίνεται από την αστυνομία. Υποβλήθηκε σε εξετάσεις για το αν είχε καταναλώσει αλκοόλ, σκευάσματα ή ναρκωτικές ουσίες και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, επισήμανε το υπουργείο. Σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον ενός δικαστή.

«Τα τελευταία χρόνια, κάθε φορά που γίνεται ένα δυστύχημα, συμβαίνει στο συγκεκριμένο χιλιόμετρο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος του Φρεγινάλς, Χοζέ Ρονθέρο Παλάρες.

«Δεν γνωρίζω γιατί, το οδόστρωμα μοιάζει να βρίσκεται σε καλή κατάσταση και είναι ένας ευθύς δρόμος. Τη νύχτα έβρεξε πολύ και ενδεχομένως αυτό έπαιξε ρόλο» πρόσθεσε.

Η βασιλική οικογένεια και τα πολιτικά κόμματα απέστειλαν συλλυπητήρια, ενώ η Καταλονία κήρυξε διήμερο πένθος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης