Σε λιγότερες από 24 ώρες θα ανοίξουν οι κάλπες για τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, οι οποίες θα αναδείξουν τη νέα καγκελαρία της χώρας, που θα αντικαταστήσει την Άνγκελα Μέρκελ μετά από σχεδόν 16 χρόνια πορείας στην πολιτική σκηνή.

Οι Γερμανοί καλούνται να επιλέξουν τη νέα πολιτική ηγεσία τους, οδεύοντας σε μια καινούργια εποχή. Οι προβλέψεις δείχνουν πως η διαφορά μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων (SPD – CDU/CSU) δεν είναι τεράστια, ούτε καθησυχαστική για το κόμμα που προηγείται, ενώ οι Πράσινοι βρίσκονται στην τρίτη θέση ως σταθερή παρουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δημοσκόπηση του POLITICO

Το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει υψηλό στη χώρα και αρκετές δημοσκοπήσεις υπολογίζουν ότι φτάνει έως και το 26%. Παρ’ όλα αυτά, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) φαίνεται να προηγούνται με 25% στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, όπως αυτές του wahlrecht.de και του POLITICO. Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) απέχει περίπου τρείς μονάδες στα περισσότερα polls, δηλαδή κυμαίνεται στο 22%. Το 14 με 16% των Γερμανών φαίνεται να στηρίζει τους Πράσινους, με υποψήφια την Αναλένα Μπέρμποκ.

Αρχικά, ο Όλαφ Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) δεν ήταν η φαινομενικά επικρατέστερη επιλογή, όμως η προεκλογική του καμπάνια και η παρουσία του στα ντιμπέιτ φαίνεται πως επηρέασαν τους Γερμανούς. Αντίθετα, ο Άρμιν Λάσετ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU – CSU), παρά την υποστήριξη της  Άνγκελα Μέρκελ, έχει κάθε λόγο να ανησυχεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δημοσκόπηση του wahlkreisprognose.de

Οι τρεις κορυφαίοι υποψήφιοι έχουν πλέον ολοκληρώσει τις προεκλογικές τους εκστρατείες μακριά από τη γερμανική πρωτεύουσα, καθώς εκεί βρίσκονται σε εξέλιξη διαδηλώσεις με βασικό αίτημα την προστασία του περιβάλλοντος με επικεφαλής τη γνωστή Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Σίγουρος για τη νίκη ο Όλαφ Σολτς

Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δεν πέρασαν απαρατήρητες για τους υποψήφιους. Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), Όλαφ Σολτς, φάνηκε αισιόδοξος ότι θα νικήσει το κόμμα του στις ομοσπονδιακές εκλογές της Κυριακής.

«Είμαι πολύ βέβαιος ότι θα έχουμε επιτυχία στις εκλογές. Όλες οι δημοσκοπήσεις αντανακλούσαν αυτό που ένιωθα επίσης στις συγκεντρώσεις: ότι δηλαδή υπάρχει μεγάλο ρεύμα προς το SPD. Επομένως, έχω την πεποίθηση ότι οι πολίτες θα μου δώσουν την εντολή να σχηματίσω την επόμενη κυβέρνηση», δήλωσε στην «Bild».

Ο υποψήφιος Καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών και νυν υπουργός Οικονομικών της χώρας, Όλαφ Σολτς, στην τελευταία του προεκλογική ομιλία, ασχολήθηκε με το κόστος της ενοικίασης οικίας. Ο κ. Σολτς υπογράμμισε ότι σε πολλές γερμανικές πόλεις κατασκευάζονται περισσότερα από 800.000 διαμερίσματα μέσα σε έναν χρόνο με σκοπό να παραδοθούν σε χαμηλές τιμές, ώστε να επανέλθει σε λογικά πλαίσια το ποσοστό προσφοράς και ζήτησης.

Ο κ. Σολτς αναφέρθηκε επίσης και στους συνταξιούχους υποσχόμενος ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η ενωτική «γραμμή» του Άρμιν Λάσετ

Παράλληλα, ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών δίνει έμφαση στην αρμονική ύπαρξη της Ε.Ε. και οραματίζεται μια Ένωση που θα υπερασπίζεται τη μεσαία τάξη, θα αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και θα ενισχύσει τις προτάσεις για μια κοινή αμυντική πολιτική για την Ε.Ε.

Παρ’ όλα αυτά, η αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται πως αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στις τάξεις των Χριστανοδημοκρατών. Εντός και εκτός κόμματος, τα παράπονα αντηχούν απ’ άκρου εις άκρον στη Γερμανία για τις αστοχίες του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας, Άρμιν Λάσετ.

Ο Λάσετ, παρότι ηγείται του μεγαλύτερου κρατιδίου στη Γερμανία, βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα όταν ο τηλεοπτικός φακός τον συνέλαβε να… χαχανίζει την ώρα που θα έπρεπε να τηρεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των πλημμυρών στη χώρα, που στοίχισαν τη ζωή σε 180 πολίτες.

Η «πράσινη» Mπέρμποκ

Η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, που έρχεται τρίτη στις δημοσκοπήσεις, τάχθηκε υπέρ μιας νέας οικολογικής αρχής λίγο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές.

«Αυτές οι εκλογές είναι εκλογές για το κλίμα. Σε αυτές τις εκλογές κρίνονται τα πάντα», δήλωσε η Μπέρμποκ στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός της στο Ντίσελντορφ, ενώπιον εκατοντάδων ακροατών. Η Μπέρμποκ προειδοποίησε: «Δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε μισά πράγματα. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση για το κλίμα. Είναι σαφές τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η Γερμανία πρέπει να τελειώνει με τη χρήση του άνθρακα το αργότερο έως το 2030, να επιτρέψει μόνο την κυκλοφορία “ καθαρών αυτοκινήτων” και να τοποθετήσει ένα ηλιακό σύστημα σε κάθε στέγη», τόνισε.

«Δεν έχουμε πρόβλημα γνώσης, έχουμε πρόβλημα δράσης. Δεν υπάρχει πια χρόνος για χάσιμο. Διαφορετικά (το θέμα του κλίματος) θα γίνει δυσβάσταχτο και τότε δεν θα μπορούμε πλέον να θέσουμε υπό έλεγχο αυτήν την κλιματική κρίση», τόνισε.

«Η ελευθερία των μελλοντικών γενεών κινδυνεύει. Η κλιματική κρίση δεν είναι πλέον ένας οικολογικός στόχος. Είναι το καθήκον ελευθερίας της εποχής μας», κατέληξε η συμπρόεδρος των Πρασίνων.

Το μέλλον της Γερμανίας

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι στην κυβέρνηση θα συμμετέχουν τρία κόμματα, αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι αυτά. Αν τελικά το CDU καταφέρει να βρεθεί στην πρώτη θέση, ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα είναι κεντροδεξιός.

Αντίθετα, αν επικρατήσει το SPD, η Γερμανία θα κάνει μια στροφή, μεγαλύτερη ή μικρότερη, προς τα αριστερά ανάλογα με τα κόμματα με τα οποία θα αποφασίσει να συνεργαστεί ο Σολτς. Μια άλλη επιλογή είναι να συνεχιστεί «ο μεγάλος συνασπισμός» μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, POLITICO και wahlrecht.de

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης