Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε, το μεσημέρι της Τετάρτης στο Στρασβούργο, τους νέους Επιτρόπους, που παρουσίασε η εκλεγείσα Πρόεδρος της Κομισιόν von der Leyen.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το νέο Σώμα των Επιτρόπων, με 461 ψήφους υπέρ, 157 κατά και 89 αποχές.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία της, η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen, επανέλαβε πολλές από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιον της συνόδου της ολομέλειάς του Κοινοβουλίου τον Ιούλιο, καθώς και αυτές που ανέφεραν οι ορισθέντες Επίτροποι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των ακροάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόνισε ότι θα φροντίσει να υπάρξει κατάλληλη χρηματοδότηση αλλά και το σωστό ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε η Ευρώπη να ηγηθεί σε παγκόσμια, καίρια ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή, η ανάπτυξη, το τέλος των διακρίσεων, η καινοτομία και η ψηφιοποίηση, καθώς και η δημοκρατία, οι ευρωπαϊκές αξίες, τα δικαιώματα των πολιτών και το κράτος δικαίου.

Οι περισσότεροι από τους καταψηφίσαντες ευρωβουλευτές ωστόσο, επεσήμαναν την ανυπαρξία προγραμμάτων, για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της ακραίας φτώχειας δεκάδων εκατομμυρίων ευρωπαίων ενώ, αντιμετώπισαν σκωπτικά τις γενικόλογες και αόριστες ταμπέλλες που χαρακτηρίζουν τα «χαρτοφυλάκια» των νέων Επιτρόπων. Αναφέρθηκε για παράδειγμα, ότι δεν λέει κάτι συγκεκριμένο ο τίτλος του χαρτοφυλακίου «Ευρωπαϊκή Πράσινη συμφωνία», που δόθηκε στον Frans Timmermans ή «Διοργανικές σχέσεις και προβλέψεις» που είναι ο τίτλος του χαρτοφυλακίου που ανατέθηκε στον Maroš Šefčovič.

Απαντες, ωστόσο, εξέφρασαν την ελπίδα η νέα Κομισιόν, να μπορέσει να παράξει έργο και να μην μείνει στις γενικότητες, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών.

Κι’ όπως είπε χαρακτηριστικά ένας ευρωβουλευτής, «τον μέσο ευρωπαίο σήμερα, δεν τον ενδιαφέρει ιδιαιτέρως το αν θα ηγηθεί η Κομισιόν στην παγκόσμια εκστρατεία για το κλίμα αλλά αν θα μπορέσει να του λύσει τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης