Αντιμέτωπη με μια ακόμα υπόθεση ομηρίας βρέθηκε η αστυνομία στη Γαλλία, ενώ νωπές παραμένουν οι μνήμες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στα γραφεία του «Charlie Hebdo» και το εβραϊκό παντοπωλείο στη γαλλική πρωτεύουσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η Le Monde και το France 24, τουλάχιστον δύο άνθρωποι βρίσκονταν για αρκετή ώρα στα χέρια ενόπλου μέσα σε ταχυδρομείο στο βορειοδυτικό προάστιο Κολόμπ του Παρισιού. Ο δράστης συνελήφθη ύστερα από σύντομες διαπραγματεύσεις με την αστυνομία. Δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός. Δημοσίευμα στην εφημερίδα «Le Parisien» αναφέρει πως δεν πραγματοποιήθηκε έφοδος της αστυνομίας, καθώς ο δράστης παραδόθηκε μόνος του.

Οι αρχές της ευρωπαϊκής χώρας απέκλεισαν το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη υπόθεση να συνδέεται με κύκλους τζιχαντιστών και την τρομοκρατία. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ληστεία, ενώ γαλλικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως πρόκειται για άνθρωπο ψυχικά διαταραγμένο.

Η στιγμή παράδοσης του ενόπλου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, αστυνομική πηγή είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «ο ένοπλος έκανε λόγο για ερωτική απογοήτευση» και έδειχνε να τα έχει χαμένα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως έχει ποινικό μητρώο λόγω πλημμελημάτων του παρελθόντος. Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» ανέφερε πως ο δράστης τηλεφώνησε στην αστυνομία και έλεγε «ασυναρτησίες».

Η ομηρία ξεκίνησε λίγο πριν από τις 14.00 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας. Αυτόπτες μάρτυρες τόνισαν πως ο ένοπλος βρισκόταν μέσα στον χώρο του ταχυδρομείου τουλάχιστον 20 λεπτά πριν ακινητοποιήσει τους παρευρισκομένους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής «Liberation», ορισμένοι από τους πελάτες πρόλαβαν να διαφύγουν. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο ένοπλος υποστήριξε ότι έχει στην κατοχή του καλάσνικοφ και χειροβομβίδες.

Πρώτες εικόνες από την ομηρία στο ταχυδρομείο

Σε αστυνομικό κλοιό

Η κινητοποίηση της αστυνομίας στο προάστιο Κολόμπ ήταν μαζική. Περιπολικά της αστυνομίας τοποθετήθηκαν πολύ κοντά στο κτήριο, όπου στεγάζεται το ταχυδρομείο, ενώ πάνοπλοι αστυνομικοί δεν επέτρεπαν την πρόσβαση στους περαστικούς.

Την ίδια στιγμή, συνεχείς ήταν οι πτήσεις ελικοπτέρου της αστυνομίας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ επιτόπου βρέθηκαν και μέλη των ειδικών δυνάμεων των γαλλικών αρχών που ειδικεύονται στις εφόδους. Για παν ενδεχόμενο είχε δοθεί εντολή σε πυροσβεστικά οχήματα να βρίσκονται κοντά στο ταχυδρομείο.

Οι γαλλικές αρχές παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού λόγω των πρόσφατων επιθέσεων τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο γειτονικό Βέλγιο. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 120.000 αστυνομικοί και στρατιώτες βρίσκονται με το δάκτυλο στη σκανδάλη σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας στο πλαίσιο της ενεργοποίησης έκτακτου σχεδίου αντιμετώπισης καταστάσεων που συνδέονται με την τρομοκρατία.

Δείτε φωτογραφίες από το προάστιο Κολόμπ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης