Νέα επίθεση στον Τζο Μπάιντεν για το περιεχόμενο παλαιότερης συνέντευξής του στην οποία χαρακτήριζε «αυταρχικό ηγέτη» τον Ερντογάν εξαπέλυσε αυτή τη φορά, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν. Σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει ότι η ανάλυση του Τζο Μπάιντεν για την Τουρκία βασίζεται σε «καθαρή άγνοια, αλαζονεία και υποκρισία».

 

«Η ανάλυση του Τζο Μπάιντεν για την Τουρκία βασίζεται σε καθαρή άγνοια, αλαζονεία και υποκρισία. Οι ημέρες που διατάζατε την Τουρκία έχουν τελειώσει. Αλλά αν ακόμα νομίζετε ότι μπορείτε να το κάνετε, πολύ ευχαρίστως. Θα πληρώσετε το τίμημα».

Στο επίμαχο βίντεο ο Μπάιντεν δηλώνει λέει ότι «ανησυχεί πολύ» μεταξύ άλλων σχετικά με την προσέγγιση του Ερντογάν προς τους Κούρδους της Τουρκίας και τη στρατιωτική συνεργασία του με τη Ρωσία.

«Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση προς εκείνον τώρα, καθιστώντας σαφές ότι στηρίζουμε την ηγεσία της αντιπολίτευσης», λέει στο βίντεο ο Μπάιντεν, όπως και εξακριβώνεται από την απομαγνητοφώνηση που δημοσίευσαν τον Ιανουάριο οι Times.

«Πρέπει να πληρώσει το τίμημα», λέει ακόμη ο Μπάιντεν, συμπληρώνοντας πως η Ουάσιγκτον πρέπει να ενθαρρύνει τους ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης «ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν και να νικήσουν τον Ερντογάν. Όχι μέσω ενός πραξικοπήματος, όχι μέσω ενός πραξικοπήματος, αλλά μέσω της εκλογικής διαδικασίας».

Πρόκειται για τη δεύτερη αντίδραση εντός 24ωρου από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς χθες, ο διευθυντής Επικοινωνιών του Ρ.Τ Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν επισήμανε πως τα σχόλια «φανερώνουν παιχνίδια και μια παρεμβατική προσέγγιση προς την Τουρκία», ενώ δεν συνάδουν με τις υφιστάμενες διπλωματικές σχέσεις.

Πάντως, οι επικρίσεις του Μπάιντεν προμηνύουν επίσης μια ενδεχόμενη επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, που είναι ήδη δύσκολες, αν καταφέρει να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις προσεχείς αμερικανικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο.

Ο Ερντογάν, ο οποίος προσπάθησε να καλλιεργήσει τα τελευταία χρόνια μια προσωπική σχέση με τον Τραμπ, επιτίθεται συχνά στον προκάτοχό του, τον Μπαράκ Ομπάμα, αντιπρόεδρος του οποίου ήταν ο Μπάιντεν.

Οι σχέσεις της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον εντάθηκαν κατά τη δεύτερη θητεία του Ομπάμα (2012-2016), κυρίως λόγω διαφωνιών για τη Συρία και των αυξανόμενων πληγμάτων εναντίον των ελευθεριών στην Τουρκία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης