Το προσωπικό που συμμετείχε στις προσπάθειες απομάκρυνσης από την Καμπούλ όσο περισσότερων ανθρώπων ήταν δυνατόν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, έκανε ό,τι μπορούσε κάτω από υπερβολικά δύσκολες συνθήκες, δήλωσε σήμερα, Σάββατο, ο πρέσβης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, Στέφανο Ποντεκόρβο.

«Έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας… γιατί με ό,τι είχαμε κάναμε ό,τι μπορούσαμε δεδομένων των συνθηκών», δήλωσε ο Ιταλός διπλωμάτης στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Ρώμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ποντεκόρβο, ο οποίος έφυγε την Παρασκευή από το Αφγανιστάν, με την αναχώρηση της τελευταίας ιταλικής πτήσης, είπε ότι όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση απομάκρυνσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ πέρασαν τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ εφικτού και ανέφικτου για να μεταφέρουν όλους όσους μπορούσαν εκτός της χώρας.

«Έχουμε αφήσει κάποιους εκεί, τους οποίους δεν εγκαταλείψαμε, αλλά εξακολουθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους φέρουμε πίσω στην πατρίδα», τόνισε στους δημοσιογράφους.

Ιταλικά στρατιωτικά αεροσκάφη είχαν μεταφέρει πάνω από 4.800 Αφγανούς εκτός χώρας μέχρι χθες, ανάμεσά τους και περισσότερα από 1.400 παιδιά, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών Λουΐτζι Ντι Μάγιο εξήρε τους Ιταλούς διπλωμάτες και τους στρατιωτικούς αξιωματούχους για τη συνεισφορά τους στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των πολιτών. «Έχουμε απομακρύνει περισσότερους Αφγανούς σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε.», σημείωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης