Ο διαγωνισμός του «National Geographic» που κάθε χρόνο δίνει τον τίτλο σε λίγους και ξεχωριστούς από όλο τον κόσμο φωτογράφους -είτε αυτοί είναι επαγγελματίες είτε ερασιτέχνες- ολοκληρώθηκε, και το γνωστό ταξιδιωτικό περιοδικό δημοσίευσε τους νικητές και τις νικήτριες.

Οι φωτογραφίες που βραβεύτηκαν εφέτος είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακές… όχι μόνο γιατί προέρχονται από ερασιτέχνες φωτογράφους αλλά γιατί κάθε μία από αυτές έχει και την δική της ιστορία!Η ομάδα του «National Geographic», λίγο πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την «Φωτογραφία της Χρονιάς 2016», είχε δώσει μια πρόγευση τον Μάιο και πραγματικά οι εικόνες ήταν μοναδικές αλλά και ο προπομπός του τι επρόκειτο να ακολουθήσει…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φωτογραφίες που βραβεύτηκαν εφέτος είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακές… όχι μόνο γιατί προέρχονται από ερασιτέχνες αλλά γιατί κάθε μια από αυτές έχει και την δική της ιστορία!

Εκτός από την «Φωτογραφία της Χρονιάς», το National Geographic έδωσε βραβεία για τις φωτογραφίες που αφορούν τις κατηγορίες: Άνθρωπος, Φύση, Πόλεις.

Καλύτερη λοιπόν φωτογραφία για το 2016 βραβεύτηκε ο «Χειμωνιάτικος Καβαλάρης» του Anthony Lau.
Πρόκειται, όπως εξηγεί ο ίδιος, για μια φωτογραφία που τράβηξε τον χειμώνα στην Μογγολία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο χειμώνας στην Μογγολία είναι ανελέητος. Σε θερμοκρασίες μείον είκοσι και κάτω, με σταθερή πτώση του χιονιού από κάθε κατεύθυνση, ήταν πολύ δύσκολο να πείσω τον εαυτό μου να βγει από το αυτοκίνητο και να τραβήξω φωτογραφίες. Ώσπου είδα ιππείς που έδειχναν τις ικανότητές τους και πώς διοικούσαν το άλογο από απόσταση. Άρπαξα γρήγορα την φωτογραφική μου μηχανή και απαθανάτισα τη στιγμή που ένας από τους ιππείς βρίσκεται έξω, στην πρωινή ομίχλη» έγραψε στη λεζάντα της φωτογραφίας του.

Η φωτογραφία που κατέκτησε την πρώτη θέση για το 2016:
«Χειμωνιάτικος Καβαλάρης»: Ιππείς κάνουν επίδειξη των δεξιοτήτων τους. Φωτογράφος: Anthony Lau

Δεύτερη θέση:
«Όνειρα στην οροφή» είναι ο τίτλος που συνοδεύει την φωτογραφία από την πόλη Βαρανάσι, την «ιερή πόλη της Ινδίας» όπως είναι ένα από τα προσωνύμιά της.

Φωτογράφος: Yasmin Mund

Τρίτη θέση: «Απομακρυσμένη ζωή στους -21 βαθμούς κελσίου» είναι ο τίτλος που συνοδεύει την φωτογραφία.

«Μια ηλικιωμένη γυναίκα σε ένα απομακρυσμένο χωριό στην Ινδία, κουβαλάει ένα μεγάλο κούτσουρο για να ζεσταθεί το σπίτι της» περιγράφει ο φωτογράφος.

Φωτογράφος: Mattia passarini

Έπαινος στην κατηγορία «Άνθρωπος»

Νικητής στην κατηγορία «Άνθρωπος» αναδείχθηκε ο Dotan Saguy, ο οποίος απαθανάτισε έναν αρσιβαρίστα να σηκώνει μια μπάρα με πολλά πιάτα… αλλά και έναν bodybuilder, σε υπαίθριο γυμναστήριο στην παραλία Venice της Καλιφόρνια.

«Γυμναστήριο μυών στην παραλία»

Καλύτερη φωτογραφία στην κατηγορία «Φύση»

«Όπου και αν πας, θα σε ακολουθώ», είναι ο τίτλος της φωτογραφίας που αναδείχθηκε η καλύτερη για το 2016 στην κατηγορία «Φύση».

«Ήταν όταν πήγα πίσω στο σπίτι απογοητευμένος με το γεγονός ότι είχα τελειώσει την ημέρα μάταια χωρίς κανένα θέμα, εκεί άκουσα μια χαρούμενη φωνή από το παράθυρο ενός αυτοκινήτου. Εκεί ήταν: Κόκκινες αλεπούδες. Περίπου στο τέλος του χειμώνα, θα συναντηθούν την εποχή της αγάπης, που φροντίζουν και αγαπούν η μια την άλλη αρκετά για να μας κάνουν να ζηλέψουμε». Φωτογραφία και λεζάντα από Hiroki Inoue

2η θέση: «Διπλή παγίδα»

«Ήμουν στο Pantanal της Βραζιλίας κατά μήκος του Ρίο Νεγκρίνχο. Συνειδητοποίησα ότι το ποτάμι, σε ορισμένα σημεία των βράχων, δημιουργούσε χώρους όπου υπήρχαν πολλοί «Καϊμάν Γιακαρέ» (σ.σ.: είδος κροκόδειλου). Είδα ξαφνικά ένα Γιακαρέ και κοίταξα αμέσως για την καλύτερη θέση για να το φωτογραφίσω όταν ξαναέρθει στην επιφάνεια. Το όλο θέμα κράτησε μόνο ένα κλάσμα του δευτερολέπτου» περιγράφει ο φωτογράφος.

Φωτογραφία και λεζάντα Massimiliano Bencivenni

3η θέση: Έρημος Ατακάμα

«Έκανα αυτή τη φωτογραφία κατά τη διάρκεια της πρόσφατης φωτογραφική αποστολή μου στην έρημο Ατακάμα, τον Απρίλιο του 2016. Ξεκίνησα μόνος σε αυτή την περιπέτεια για να βρω εικόνες που δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί από την πιο άνυδρη έρημο του κόσμου και τις αντιθέσεις της. Παρά την έρημο Ατακάμα είναι ένα από τα καλύτερα μέρη στον πλανήτη για να τραβήξεις νυχτερινή φωτογραφία. Ως εκ τούτου, απαθανάτισα ένα από τα μέρη που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην έρημο Ατακάμα και ένα που δείχνει όλη την αντίθεση της ερήμου που κάνουν οι νυχτερινές λήψεις: το «Baltinache Πισίνες», περιγράφει ο φωτογράφος Victor Lima.

Τοποθεσία: Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα στην Χιλή. Πρόκειται για έναν οικισμό στην επαρχία Ελ Λόα στην περιφέρεια της Αντοφαγάστα

Τιμητική διάκριση στην κατηγορία «Φύση»

«Αρκούδες σε παγόβουνο» είναι ο τίτλος της φωτογραφίας που πήρε ξεχωριστή τιμητική θέση στην κατηγορία του διαγωνισμού «Φύση».

«Η τοποθεσία είναι στο θαλάσσιο πάγο στο Davis Straight, στα ανοικτά των ακτών της νήσου Baffin στην Καναδική Αρκτική, στις 2 Απριλίου, 2016. Αυτή η μητέρα πολική αρκούδα και το αρκουδάκι της είναι σκαρφαλωμένοι στην κορυφή ενός τεράστιου χιονισμένο παγόβουνου. Για μένα, η σχετική μικρότητα αυτών των μεγάλων πλασμάτων σε σύγκριση με την απεραντοσύνη του παγόβουνου στη φωτογραφία, αντιπροσωπεύει την αβεβαιότητα της εξάρτησης της πολικής αρκούδας στη θάλασσα και του θαλάσσιου πάγου για την ύπαρξή του» περιγράφει ο φωτογράφος John Rollins

Πρώτη θέση στην κατηγορία «Πόλεις»

Την πρώτη θέση στην κατηγορία «Πόλεις» του διαγωνισμού κατέλαβε η φωτογραφία του Takashi Nakagawa, στο Μαρακές. (σ.σ.:To Μαρακές, είναι πόλη στο νοτιοδυτικό Μαρόκο κοντά στην οροσειρά του Άτλαντα, γνωστή και ως «Κόκκινη Πόλη» ή «Αλ Χάμρα»)

«Το Μαρακές είναι μια συναρπαστική πόλη για κάθε ταξιδιώτη, αλλά ήμουν κουρασμένος από το περπάτημα στο γεμάτο δρόμο από ανθρώπους που μου ζητούσαν χρήματα, έτσι έψαχνα για ένα μέρος για να ξεκουραστώ. Ακόμα κι αν υπήρχαν πολλοί άνθρωποι στο Madrasa, ήταν ακόμη πιο ήσυχο και χαλαρωτικό μέρος από ό, τι έξω. Ξαφνικά μια όμορφη αντανάκλαση εμφανίστηκε στη ρηχή πισίνα. Ήταν μια συννεφιασμένη μέρα έτσι θα μπορούσα να το δω… μόνο όταν ο άνεμος σταμάτησε και το φως του ήλιου χτύπησε αυτό το ισλαμικής αρχιτεκτονικής κτήριο» περιγράφει ο φωτογράφος.



«Φίμωση» είναι ο τίτλος της φωτογραφίας που κατέκτησε την 2η θέση

«Αυτή η φωτογραφία λήφθηκε στο τελευταίο ταξίδι μου στο Guangzhou, Κίνα. Αυτό το μέρος είναι οι κοιτώνες σχολείου στη Νότια Κίνα» αναφέρει ο φωτογράφος Wing Ka H.

3η θέση: «Ουράνια Ονειροπόληση» στη Μαλαισία

Φωτογράφος: Jeremy Tan

Τιμητική διάκριση στην κατηγορία «Πόλεις» έλαβε η φωτογραφία με τον τίτλο «Divine» (μεταφρ.: διαιρώ) η οποία λήφθηκε από την Kathleen Dolmatch κατά τη διάρκεια πτήσης της με ελικόπτερο πάνω από το Central Park στο Μανχάταν, στις 5 Νοεμβρίου 2014.

«Η πτήση ήταν το δώρο γενεθλίων μου» έγραψε στη λεζάντα που συνόδευε τη φωτογραφία της.



Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης