Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια σε χωριά του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που αναμένεται να περάσουν και πάλι στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, τα οποία πυρπόλησαν οι κάτοικοί τους λίγο πριν εγκαταλείψουν την περιοχή και διαφύγουν στην Αρμενία, όπως ανέφεραν πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Είναι το σπίτι μου, δεν μπορώ να το αφήσω στους Τούρκους», ανέφεραν χαρακτηριστικά κάτοικοι της περιοχής, με άλλους αντίστοιχα να δηλώνουν: «Μεταφέραμε και τον τάφο των γονιών μας, οι Αζέροι θα θελήσουν να τους βεβηλώσουν, είναι αβάσταχτο». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λήξη των εχθροπραξιών και η ανάδειξη του Αζερμπαϊτζάν ως νικητήρια δύναμη, όπως τουλάχιστον προκύπτει με βάση τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη στις 9 Νοεμβρίου μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων, είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη επιβεβαίωση του κανόνα που θέλει ο πιο αδύναμος να είναι και ο μεγάλος χαμένος στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο για το αν υπάρχει κάτι από αυτόν τον σύντομο πόλεμο που αφορά και την Ελλάδα, είναι η ενίσχυση της επιρροής της Τουρκίας σε μια σειρά από κράτη που κατοικούνται από τουρκόφωνους πληθυσμούς όπως είναι, μεταξύ άλλων, το Τουρκμενιστάν, το Κιρζικιστάν και το Καζακστάν.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι μετά τη συμφωνία 

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας έβαλε τέλος σε μία σύρραξη που διήρκεσε 44 ημέρες και η οποία άφησε πίσω της περισσότερους από 4000 νεκρούς, περίπου 8000 τραυματίες, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και πολλά κατεστραμμένα πολιτιστικά μνημεία και αστικές υποδομές.

Βάσει της συμφωνίας, το Αζερμπαϊτζάν ανακτά μεγάλα εδάφη που τελούσαν υπό τον έλεγχο των Αρμένιων από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αδιαμφισβήτητα πέρα από το Αζερμπαϊτζάν, ως μεγάλοι κερδισμένοι της σύγκρουσης εμφανίστηκαν επίσης οι Ρώσοι και οι Τούρκοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης