Εν μέσω των ανησυχιών της Ουάσινγκτον και της Ευρώπης σχετικά με την εμφανή ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Μόσχας στη Συρία, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει τη διεξαγωγή ναυτικών στρατιωτικών γυμνασίων στην ανατολική Μεσόγειο εντός Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο στόλος θα εκτελέσει 40 διαφορετικές ασκήσεις, μεταξύ των οποίων η εξουδετέρωση επίγειων και ιπτάμενων στόχωνΤο καταδρομικό Moskva, ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου, πέρασε την Πέμπτη τα στενά του Βοσπόρου για να λάβει μέρος στα γυμνάσια που αναμένεται να διεξαχθούν στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στο συριακό λιμάνι Ταρτούς και στην Κύπρο. Σε αυτά συμμετέχουν ακόμη το πλοίο επιφυλακής «Smetlivi» και το μεγάλο μεταγωγικό «Saratov».

Το τελευταίο είναι σχεδιασμένο για μεταφορά 400 πεζοναυτών, συνοδευτικού εξοπλισμού και οχημάτων διαφόρων τύπων. Μπορεί να μεταφέρει μέχρι 20 άρματα μάχης ή 45 οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Εμπλοκή πεζοναυτών στις συγκεκριμένες ασκήσεις δεν προβλέπεται.

Την περασμένη εβδομάδα, η Μόσχα είχε ειδοποιήσει την Κύπρο για την πιθανότητα το Πολεμικό Ναυτικό της να πραγματοποιήσει γυμνάσια στην περιοχή αυτή χωρίς, ωστόσο, να ανακοινώσει επίσημα τη διεξαγωγή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Περισσότερες από 40 ασκήσεις μάχης έχουν σχεδιαστεί» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, την οποία επικαλείται το BBC. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η εξουδετέρωση επίγειων και ιπτάμενων στόχων.

«Οι ασκήσεις αυτές συνάδουν με το σχέδιο εκπαίδευσης του ρωσικού στρατού που εγκρίθηκε το 2014» επισημαίνει η ανακοίνωση, η οποία δεν αναφέρεται καθόλου στον πόλεμο στη Συρία κάνοντας μάλλον λόγο για ασκήσεις «ρουτίνας».


Το Moskva είναι η ναυαρχίδα του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας

Τα γυμνάσια πραγματοποιούνται ενώ ο συριακός στρατός χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την Τετάρτη μη επανδρωμένα αεροσκάφη που παρέλαβε από τη Ρωσία, σε μία νέα ένδειξη της αυξημένης υποστήριξης που παρέχει η τελευταία στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η Ρωσία, παραδοσιακός σύμμαχος της Δαμασκού, αύξησε πρόσφατα την υποστήριξή της στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, απόφαση που προκάλεσε την ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Σύροι έχουν παραλάβει κυρίως μαχητικά αεροσκάφη και νέα όπλα για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Ανησυχία στην Ευρώπη

Στο μεταξύ, η Γαλλία και η Βρετανία ανησυχούν για μία «πολύ σημαντική» αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Βρετανό ομόλογό του στο Παρίσι.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς αναμένεται να συναντήσει τον Βρετανό ΥΠΕΞ Φίλιπ Χάμοντ το απόγευμα. Οι δυο τους θα συναντήσουν αργότερα σε δείπνο τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕυρωπαΪκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι.

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης