Ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ, Γιάκοβ Αμίντρορ, εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για την προσεχή επανάληψη του διαλόγου του Ο.Η.Ε. με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, προειδοποιώντας όμως παράλληλα για ενδεχόμενη αποτυχία του.

«Είμαι πολύ ευτυχής για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων, κυρίως αν καταλήξουν στην εγκατάλειψη από το Ιράν του πυρηνικού του προγράμματος. Ωστόσο, πρέπει να προετοιμαστούμε για τυχόν αποτυχία τους» δήλωσε ο Αμίντρορ στο δημόσιο ισραηλινό ραδιόφωνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν δεν υπάρχει εναλλακτικό στρατιωτικό σενάριο, οι Ιρανοί δεν θα αποποιηθούν το πυρηνικό τους πρόγραμμα» προειδοποίησε. Οι τελευταίες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με τις χώρες της Ομάδας των 5+1 (Η.Π.Α., Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και τη Γερμανία) πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, τον Ιανουάριο του 2011.

Όταν ερωτήθηκε για τη συνάντηση τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιανίμ Νετανιάχου με τον πρόεδρο των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα, στην οποία παρέστη και ο ίδιος, ο κ. Αμίντρορ είπε ότι αυτή πραγματοποιήθηκε σε «πολύ καλό κλίμα».

«Υπάρχουν πολύ καλές σχέσεις εργασίας (μεταξύ των Ισραηλινών και Αμερικανών ηγετών),αλλά υπάρχει αντικειμενικά μια απόκλιση όσον αφορά στην κατάσταση» δήλωσε. «Στο Ισραήλ είμαστε κοντά στον ιρανικό κίνδυνο και οι Η.Π.Α. είναι μακριά. Είναι μια μεγάλη δύναμη και εμείς βεβαίως είμαστε μια ισχυρή χώρα, αλλά ασφαλώς όχι μια μεγάλη δύναμη. Συνεπώς εξετάζουμε διαφορετικά τις έννοιες της σκοπιμότητας (του διαλόγου) και του χρονοδιαγράμματος σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα» πρόσθεσε ο Αμίντρορ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης χώρας του κόσμου μας διαβεβαίωσε για τη δέσμευσή του στην ασφάλεια του Ισραήλ. Είναι πολύ σημαντικό και το πιστεύω» τόνισε. Ο Νετανιάχου αναχώρησε από τις Η.Π.Α. χθες, ύστερα από μια επίσκεψη που επικεντρώθηκε στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, λέγοντας ότι αισθάνεται πως έχει «αληθινούς φίλους στην Ουάσινγκτον».

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης