Έντονες είναι οι αντιδράσεις τις τελευταίες ημέρες από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης στη Ν. Κορέα λόγω των εδαφικών αξιώσεων της Ιαπωνίας σε διαφιλονικούμενα νησιά της ιαπωνικής θάλασσας.

Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, περίπου 500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη μπροστά από την πρεσβεία της Ιαπωνίας στην πρωτεύουσα Σεούλ, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Yoshihiko Noda και καλώντας το Τόκιο να σταματήσει να διεκδικεί το νησιωτικό σύμπλεγμα «Ντόκντο» (γνωστό ως Τακεσίμα στην Ιαπωνία). Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση του προέδρου της ασιατικής χώρας Lee Myung-bak αποφάσισε να επιστρέψει την ίδια ημέρα μια επιστολή διαμαρτυρίας που είχε στείλει η Ιαπωνία ύστερα από την επίσκεψη του ισχυρού άνδρα της Ν. Κορέας στα διαφιλονικούμενα νησιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα προστατεύσουμε τα “Ντόκντο” μέχρι την τελευταία μας πνοή», τόνισε σε δηλώσεις του ένας από τους διαδηλωτές.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι βασική πηγή αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες αποτελούν τα αποτελέσματα μελετών που δείχνουν ότι εντός της ΑΟΖ του νησιωτικού συμπλέγματος «κρύβονται» μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου. Έχοντας στο νου και τις προσπάθειες της Ιαπωνίας να απεμπλακεί από την πυρηνική ενέργεια, τα συγκεκριμένη νησιά μετατρέπονται αυτομάτως σε «μήλον της έριδος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Ν. Κορέα: Κολύμπησαν 220 χλμ. για διαφιλονικούμενα νησιά, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2012, 04:10

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης