Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη το τελευταίο σκέλος θαλάσσιας διαδρομής, συνολικής έκτασης 220 χλμ., την οποία διένυσαν κολυμπώντας δύο Νοτιοκορεάτες, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι δύο άνδρες ήθελαν με αυτό τον τρόπο να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που εφαρμόζει η Ιαπωνία στο ζήτημα του εδαφικού καθεστώτος ενός νησιωτικού συμπλέγματος στην ιαπωνική θάλασσα, το οποίο διεκδικούν εκατέρωθεν οι δύο χώρες. Στη Ν. Κορέα τα νησιά είναι γνωστά ως Ντόκντο ενώ στην Ιαπωνία ως Τακεσίμα, με την ευρύτερη περιοχή να θεωρείται ότι είναι πλούσια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Το Τόκιο υποστηρίζει ότι το νησιωτικό σύμπλεγμα βρίσκεται υπό νοτιοκορεατική κατοχή, επαναλαμβάνοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα πως θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο. Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Ν. Κορέας, Lee Myung-bak, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη στρατιωτική βάση των νησιών, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ιαπωνικής κυβέρνησης, η οποία αποφάσισε να αποσύρει τον πρεσβευτή της από τη Σεούλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μέγεθος της σημασίας τους για τη Ν. Κορέα αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού της ασιατικής χώρας αποφάσισε να ονομάσει «Ντόκντο» τη ναυαρχίδα του στόλου της, ένα αεροπλανοφόρο με δυνατότητα μεταφοράς πάνω από 40 μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Η άφιξή των δύο κολυμβητών συνέπεσε με την επέτειο από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν και η Ν. Κορέα απέκτησε την ανεξαρτησία της ύστερα από 35 χρόνια ιαπωνικής κατοχής.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Επίσκεψη του προέδρου της Ν. Κορέας σε διαφιλονικούμενα νησιά, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2012, 05:40

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης