Σε συνολικά 83 συλλήψεις προχώρησαν οι αρχές της Νέας Υόρκης κατά τις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα το βράδυ της Τετάρτης, μετά την ανακοίνωση δικαστικής απόφασης να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος λευκού αστυνομικού, ο οποίος εμπλέκεται στον θάνατο ενός μαύρου, έγινε γνωστό από την αστυνομία.

Ορισμένοι από τους συλληφθέντες διαδηλωτές κατηγορούνται για διατάραξη της δημόσιας τάξης, διευκρίνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολυάριθμοι διαδηλωτές, οι οποίοι κινούνταν σε μικρές ομάδες, έκαναν πορείες στη Νέα Υόρκη μέχρι αργά τη νύκτα, επιχειρώντας να διαταράξουν την ετήσια αφή του χριστουγεννιάτικου δένδρου στο Ροκφέλερ Σέντερ, συνωστιζόμενοι μαζί με τους τουρίστες στην Τάιμς Σκουέρ και αποκλείοντας την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Ουέστ Σάιντ Χάιγουεϊ, στη σήραγγα Λίνκολν και μετά στη γέφυρα του Μπρούκλιν.

Αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ωστόσο δεν σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια.

 Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν μετά την απόφαση σώματος ενόρκων στο Στέιτεν Άιλαντ να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος λευκού αστυνομικού που τον περασμένο Ιούλιο είχε εμπλακεί στο θάνατο μαύρου οικογενειάρχη, κατά τη σύλληψή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Έρικ Γκάρνερ, πατέρας έξι παιδιών και ύποπτος ότι πωλούσε παράνομα τσιγάρα, ακινητοποιήθηκε στο έδαφος από πολλούς λευκούς αστυνομικούς. Ένας εξ αυτών εφάρμοσε στον Γκάρνερ λαβή στραγγαλισμού, κάτι που απαγορεύεται από τους κανονισμούς της νεοϋορκέζικης αστυνομίας. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», είπε επανειλημμένα ο παχύσαρκος και ασθματικός Γκάρνερ πριν χάσει τις αισθήσεις του.

Η σκηνή είχε βιντεοσκοπηθεί από αυτόπτη μάρτυρα.

Ο θάνατος του Γκάρνερ διαπιστώθηκε λίγο αργότερα και ο ιατροδικαστής της Νέας Υόρκης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία η οποία οφειλόταν κυρίως στην πίεση που ασκήθηκε στο λαιμό του θύματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης