Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, δήλωσε σήμερα «αισιόδοξος» για την ικανότητα του Παρισιού να πείσει τις Βρυξέλλες ότι «δεν μπορεί να κάνει περισσότερα» σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2015, το προσχέδιο του οποίο ενδέχεται να απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαιτίας του υπερβολικού ελλείμματος που προβλέπει.

Στη διάρκεια ομιλίας του στο Σίτι ενώπιον Βρετανών επιχειρηματιών ο Βαλς χαρακτήρισε «αδύνατη» τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας κάτω από το 4,3% του ΑΕΠ για το 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαι αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την ικανότητά μας να πείσουμε την Επιτροπή, όμως το θέμα είναι να γνωρίζουμε ποια πολιτική στήριξης στην ανάπτυξη, στην εργασία μπορούμε να έχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η Γαλλία κινδυνεύει να δει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της να απορρίπτεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς προβλέπει μια απόκλιση από τον στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

«Το να πάμε πιο μακριά (στη μείωση του ελλείμματος) είναι αδύνατο, όχι μόνο για πολιτικούς λόγους, όχι μόνο επειδή θα εξαφανιστεί ένα κοινωνικό μοντέλο, όχι επειδή οι Γάλλοι δεν θα το δέχονταν, αλλά απλώς επειδή είναι τεχνικά αδύνατο», εκτίμησε ο Βαλς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το να πάμε πιο μακριά δεν θα μας δώσει τα μέσα για να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη και θα εμπόδιζε κάθε πιθανότητα ανάκαμψης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Βαλς, «η επιλογή που έγινε για πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται, δεν λαμβάνει υπόψη της το πολύ χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης. Σήμερα οι πολιτικές λιτότητας δεν επιτρέπουν να προχωρήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση».

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης