Οι Κούρδοι της Συρίας προτείνουν στην Τουρκία δημιουργία μεθοριακής ζώνης ασφαλείας πέντε χιλιομέτρων, απ΄όπου θα απομακρύνονταν οι κουρδικές δυνάμεις και τα βαρέα όπλα, χωρίς να ζητά την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Αφρίν, αλλά μόνο τη συμπαράταξη της πολιτοφυλακής.

Στις αρχές του Ιουλίου, καθώς διεξαγόταν διεθνής διάσκεψη  για το Ισλαμικό Χαλιφάτο στη βορειοανατολική Συριακή πόλη Amuda, η Τουρκία συγκέντρωσε ξανά τις δυνάμεις της στα σύνορα, σηματοδοτώντας την αποφασιστικότητα να εισέλθει στην περιοχή που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις, ανατολικά του Ευφράτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο θόρυβος από τις ερπύστριες των τανκς δεν προκαλούν σε όλους το ανάλογο βουητό. Θεωρούνται πλέον ως ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία ασκεί πιέσεις στην Ουάσινγκτον, καθώς η διαπραγμάτευση συνεχίζεται στην επιθυμητή για την Άγκυρα ασφαλή ζώνη κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων.

Και ενώ οι απειλές έχουν γίνει συνήθεια, ο τομέας της διπλωματίας έχει γίνει μάρτυρας αξιοσημείωτης κουρδικής αμφισβήτησης.

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα στις 22 Ιουλίου, ο Jim Jeffrey, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, μπορεί να έχει επιτύχει λίγα, αλλά οι Κούρδοι της Συρίας, όπως αποδείχθηκε, έχουν μεταφέρει πρόταση στο γραφείο πληροφοριών της Τουρκίας ως μέρος έμμεσων επαφών του διαμεσολαβητή Jeffrey. Πρόταση που φαίνεται να έχει ικανοποιήσει τους Αμερικανούς και τους έδωσε περιθώρια ελιγμών έναντι της Άγκυρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Mazlum Kobane -REUTERS

Σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα Al-Monitor στην έδρα του στο Hasakah, ο Mazloum Kobane – ο επικεφαλής των κουρδικών Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας, (το πραγματικό όνομα είναι ο Ferhat Abdi Sahin),  μοιράστηκε λεπτομέρειες σχετικά με την προσφορά ασφαλούς ζώνης και διευκρίνισε τη φύση επαφών με τον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT).

Τουρκικές μονάδες στα σύνορα με τη Συρία

Ο Κόμπαν δήλωσε ότι τον Δεκέμβριο, αφού ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλούσε μια επικείμενη εισβολή ανατολικά του Ευφράτη, οι Κούρδοι έκαναν επαφές με την τουρκική ΜΙΤ μέσω των Αμερικανών για συμβιβαστική προσφορά  ασφαλούς ζώνης.

Η πρόταση βασίζεται στα ακόλουθα βασικά στοιχεία, όπως εξηγεί ο Kobane:

Ασφαλή ζώνη με βάθος περίπου 30 χιλιομέτρων, όπως απαιτεί η Τουρκία, δεν είναι αποδεκτή, αλλά σε βάθος πέντε χιλιομέτρων   θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή.

Οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), οι οποίες κυριαρχούν στο στρατόπεδο των Κούρδων της Συρίας SDF, θα απομακρυνθούν από τη ζώνη και θα αναπτυχθούν δυνάμεις που αντιπροσωπεύουν «τοπικό στρατιωτικό συμβούλιο».

Το YPG είναι διατεθειμένο να αποσύρει βαριά όπλα από τη ζώνη. Άλλα όπλα που κατευθύνονται στην Τουρκία θα μπορούσαν επίσης να απομακρυνθούν, έως 20 χιλιόμετρα.

Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα δεσμευόταν να μην επιτεθεί.

Θα μπορούσε να αναπτυχθεί διεθνής δύναμη παρακολούθησης της εφαρμογής της συμφωνίας στην περιοχή.
Η Τουρκία δεν μπορεί να συμμετέχει στην αποστολή παρακολούθησης, η οποία πρέπει να είναι ουδέτερη.

Η ζώνη θα ήταν εκτός των ορίων των στρατιωτικών ομάδων που ευνοούσε η Τουρκία και υποστήριξαν   στην εκστρατεία «Ασπίδα του Ευφράτη» (Euphrates Shield), αλλά οι άμαχοι που εκτοπίστηκαν από την περιοχή θα είναι ελεύθεροι να επιστρέψουν.

Ο επικεφαλής των κουρδικών Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας   δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να πολεμήσουν, εάν οι προσπάθειες για συμβιβασμό αποτύχουν και η Τουρκία ξεκινήσει  εισβολή. “Έχουμε κάνει τη στάση μας σαφή και προετοιμαζόμαστε – θα πολεμήσουμε”, είπε.

Πληροφορίες από: Al-Monitor.com

Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης