Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τζουζέπ Μπορέλ παρότρυνε τους υπουργούς Εξωτερικών των 27 να διατυπώσουν τις δικές τους προτάσεις για να αρχίσει εκ νέου η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων, λίγες ημέρες αφότου απέρριψε την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μπορέλ επέκρινε το πολυαναμενόμενο αμερικανικό σχέδιο για την επίλυση της σύγκρουσης που διαρκεί δεκαετίες και βρίσκεται στην καρδιά πολλών εντάσεων σε όλη τη Μέση Ανατολή, επιχειρηματολογώντας ότι αντίκειται στις διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους της λύσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα ήθελα να συζητήσω με τους ΥΠΕΞ [των κρατών μελών] της Ε.Ε. τις ιδέες που μπορεί να έχουν και σχετικά με οποιαδήποτε πρωτοβουλία μπορούμε να αναλάβουμε για να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων μπροστά», είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Αναγνώρισε πάντως ότι η Ε.Ε. απέχει πολύ από το να είναι ενωμένη ως προς το Μεσανατολικό.

Ο Μπορέλ εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο το σχέδιο του Τραμπ να οδηγήσει στην προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων τμημάτων της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ. Σε αυτή την περίπτωση, σημείωσε, η ΕΕ θα οφείλει να αντιδράσει, διότι θα πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν γίνει, θα πρέπει να εξετάσουμε την αντίδρασή μας· δεν μπορούμε απλά να πούμε πως εκφράζουμε την ανησυχία μας και μετά να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και προειδοποίησε το Ισραήλ εναντίον «μονομερών κινήσεων».

Δεν αρκεί το ότι συμφωνεί μία χώρα μόνη σε μια τέτοια απόφαση, «όσο ισχυρή κι αν μπορεί να είναι», επέμεινε ο Μπορέλ. «Η προσάρτηση της Κριμαίας δεν είναι κάτι που θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε δικαιολογημένο επειδή η Ρωσία πίστευε πως είχε δίκιο όταν προχώρησε αυτή», επιχειρηματολόγησε.

Ο Μπορέλ θα είναι παρών στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, μια εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης