Μήνυμα σε Τουρκία και Ουγγαρία να ανάψουν το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έστειλε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέπτεται τη σκανδιναβική χώρα.

Δύο ημέρες μετά την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας, που αποτελεί το κύριο εμπόδιο στην προσχώρηση της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε την έκκληση της Ουάσινγκτον για ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας «μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους» της Λιθουανίας, τον Ιούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, ο Μπλίνκεν τόνισε ότι η Στοκχόλμη ανταποκρίθηκε στις ανησυχίες που είχε εκφράσει η Άγκυρα για την ασφάλεια, ενώ συμπλήρωσε ότι έχει αποδείξει επανειλημμένως την προσήλωσή της στους στόχους της Συμμαχίας.

«Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα (σ.σ. για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ) και δεν υπάρχει λόγος να μην προχωρήσει», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης