Το να φυλακίζονται άνθρωποι για να χρησιμοποιηθούν σαν πολιτικά διαπραγματευτικά χαρτιά, για να γίνει ανταλλαγή κρατουμένων, είναι «απόλυτα απαράδεκτο», έκρινε χθες Πέμπτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, μερικές ημέρες αφού η Κίνα άφησε ελεύθερους δύο Καναδούς που έμειναν πίσω από τα σίδερα για σχεδόν τρία χρόνια.

Ο πρώην διπλωμάτης Μάικλ Κόβριγκ και ο επιχειρηματίας Μάικλ Σπέιβορ τέθηκαν υπό κράτηση λίγο καιρό μετά τη σύλληψη το 2018 από τις Αρχές του Καναδά της οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της κινεζικής γιγαντιαίας εταιρείας του τομέα των τηλεπικοινωνιών Huawei, της Μενγκ Ουάνγκζου, κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μολονότι το Πεκίνο διαβεβαίωνε πως οι δύο υποθέσεις δεν σχετίζονταν, οι «δύο Μάικλ» καθώς κι ένας Αμερικανός και η αδελφή του έλαβαν άδεια να φύγουν από την Κίνα πρακτικά αμέσως μετά τη συμφωνία που έκλεισαν η κυρία Μενγκ και η αμερικανική δικαιοσύνη που της επέτρεψε να επιστρέψει στην πατρίδα της την περασμένη εβδομάδα.

«Είμαστε πολύ ευτυχείς που είδαμε τους δύο Μάικλ (…) να επιστρέφουν στα σπίτια τους, όπως και τους δύο Αμερικανούς πολίτες μας», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους στο Πίτσμπεργκ (Πενσιλβάνια), όπου συμμετείχε στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ε.Ε. για το εμπόριο.

«Όμως υφίσταται πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Και δεν πρόκειται μόνο για την Κίνα: κι άλλες χώρες επιδίδονται σε αυτή την πρακτική, να φυλακίζουν αυθαίρετα πολίτες άλλων κρατών με πολιτικό σκοπό. Και αυτό (…) είναι απόλυτα απαράδεκτο», συνέχισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δεύτερη τη τάξει στη Huawei ανέκτησε την ελευθερία της έπειτα από τρία χρόνια κατ’ οίκον περιορισμού στο Βανκούβερ, αποφεύγοντας την έκδοσή της στις ΗΠΑ, όπου η δικαιοσύνη ήθελε να τη δικάσει για τραπεζική απάτη συνδεόμενη με τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον σε βάρος του Ιράν.

Οι Μάικλ Κόβριγκ και Μάικλ Σπέιβορ συνελήφθησαν από τις κινεζικές αρχές στη βάση κατηγοριών περί κατασκοπείας, που η Οτάβα χαρακτήρισε «απόλυτα κατασκευασμένες». Όταν επέστρεψαν στον Καναδά, τους υποδέχθηκε προσωπικά ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης