Μπλίνκεν: Ανησυχία για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ουγγαρία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021, 02:10
Μπλίνκεν: Ανησυχία για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ουγγαρία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε την Τετάρτη την ανησυχία του για την επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου στην Ουγγαρία και δεσμεύτηκε να παροτρύνει τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν να σεβαστεί τον πλουραλισμό.

Κατά τη διάρκεια στρογγυλής τραπέζης ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελευθερίας του Τύπου, ο Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι η Ρωσία και η Κίνα προσπαθούν να "υπονομεύσουν τη δημοκρατική και κυρίαρχη βούληση" των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, στις οποίες απηύθυνε έκκληση να διαφυλάξουν τις αρχές της διαφάνειας.

"Έχουμε πραγματική ανησυχία, την οποία συμμερίζονται οι διεθνείς υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου και πολλοί Ούγγροι, σχετικά με τη μείωση του πλουραλισμού, της πολυμορφίας και των ανεξάρτητων φωνών", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου ουγγρικού μέσου ενημέρωσης Telex.

"Αυτή είναι η ίδια η στόφα της δημοκρατίας", είπε, καλώντας την ουγγρική κυβέρνηση να "προωθήσει ένα ανοιχτό περιβάλλον".

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση "είναι της γνώμης ότι τα συλλογικά μας συμφέροντα εξυπηρετούνται καλύτερα με προσπάθειες παγίωσης των δημοκρατικών προτύπων του κράτους δικαίου και της συνεργασίας που βασίζεται σε κοινές αξίες", υπογράμμισε ο Μπλίνκεν.

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να τονίσει ξανά το θέμα της δημοκρατίας, κυρίως με μια σύνοδο κορυφής δημοκρατικών χωρών, σε πλήρη απόκλιση από τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ που είχε την τάση να πλησιάζει αυταρχικά καθεστώτα.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021, 02:10